V občini Sveta Ana v Slovenskih goricah si že desetletje prizadevajo obnoviti Močnikovo kovačijo. Občina je v tem času pripravila tri razpise, s katerimi je kandidirala za pridobivanje evropskih sredstev, a je bila venomer zavrnjena. Župan Silvo Slaček pa upa, da bo v prihodnje vendarle revitalizirana ena od pomembnejših stavb v občini.

V Sveti Ani so občinski svetniki pred slabim letom dni na dopisni seji podprli dokument identifikacije investicijskega projekta za obnovo Močnikove kovačije. Cilj naložbe je bila ureditev objekta Močnikove kovačije in njegova preureditev v kovaški muzej, a investicija ni bila izpeljana.

Predvidena investicija zajema izvedbo gradbeno-obrtniških del, postavitev informacijske table ter nakup projektorjev. Po besedah župana pa je, zaradi dotrajanosti, objekt potreben celovite prenove.

Vrednost projekta znaša skoraj 81 tisoč evrov, od tega so predvideli 85 odsotno sofinanciranje z evropskimi sredstvi. Ker pa sredstev niso pridobili se obnova Močnikove kovačije ne bo izvedla, tako da bo potreben nov razpis.

Po mnenju župana občine Sveta Ana Silva Slačka, gre za pomemben kulturni spomenik v občini, zato v prihodnje želijo več posluha z državnih institucij, da bi se po desetih letih vendarle našlo nekaj deset tisoč evrov za eno glavnih, a žal propadajočih atrakcij v Sv. Ani.

V Sveti Ani so sicer v okviru projekta Escape že obnovili Grafonževo in Kaplovo domačijo, pod okriljem projekta Detox pa so zaključili z obnovo Evangeličanskega pokopališča. Podobno uspešne realizacije pa se nadejajo tudi v primeru Močnikove kovačije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj