V Naselju Sveti Trije kralji v občini Benedikt je v teku projekt revitalizacije mežnarije. Pri obnovi so planirani posegi v okviru obnovitvenih del, ki so bila dogovorjena in potrjena s strani Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. Po realizaciji projekta pa bo to mesto za etnografsko in turistično-vinogradniško društvo, ki bosta lahko ponujala svoje produkte.

V občini Benedikt trenutno poteka obnova prostorov za namen pogostitev in muzeja v Mežnariji v naselju Sveti trije kralji. Namen projekta je ohranitev zgradbe, ki predstavlja najstarejšo zidano hišo v teh krajih, zgrajena je bila namreč v času graditve cerkve Sv. treh kraljev, med leti 1522 in 1588, že sama po sebi odseva ohranitev naravne vrednote, saj je zgrajena iz naravnih materialov.

V objektu se bo vzpostavilo 5 prostorov, ki bo vsak imel svoj pomen in vlogo. Za vhodom bo obnovljen hodnik, kjer se bodo obnovili ometi, kamnita tla in od koder bo vstop v garderobo. Pomemben prostor pa  je tudi črna kuhinja, ki mora ostati v prvotni obliki.

Na jugo-vzhodu se bo uredil prostor za muzejsko zbirko starin, ob tem pa bo služil tudi za predstavitev in prodajo spominkov, okraskov in produktov domače obrti.

Občina je projekt prijavila na razpis LAS Ovtar in bila pri tem uspešna, tako da bo deležna sofinancerskih sredstev. Poleg občine pa v projektu sodelujeta še dva partnerja. Turistično – vinogradniško društvo Benedikt in Birocenter.

Obnova mežnarije bo prinesla številne pozitivne učinke za občino, kraj in lokalno prebivalstvo. Eden izmed najpomembnejših bo gotovo dvig turistične ponudbe, ki bo vplival tudi na popestritev ponudbe v Benediktu. Lokalno prebivalstvo pa bo v muzeju lahko predstavilo svoje zgodovinske predmete, izdelke in tudi določene pridelke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj