spot_img

Območje Haloz s številnimi plazovi

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V občini Podlehnik se v zadnjem času veliko ubadajo z sanacijo številnih plazov. Pred kratkim so zaključili investicijo v sanacijo ceste Zgornji Leskovec–Spodnje Gruškovje–Podlehnik, ki jo je plaz popolnoma uničil. Po zagotovilih župana Sebastiana  Toplaka pa ne gre za edini projekt na tem področju. Občina je namreč že objavila javni razpis za izbiro izvajalca del v sklopu projekta sanacije plazu na cesti proti naselju Majski vrh.

Občina Podlehnik leži na severozahodnem delu vinorodnih Haloz. Ozemlje občine je izredno razgibano, zanj značilna strma pobočja, kar vpliva tudi na številne težave s plazovi. Sanacije le-teh pa so izredno drage, saj se gibljejo od 100.000 navzgor. Zato imajo predvsem občine z nizkimi proračuni, med katere spada tudi Podlehnik, težave z izvedbo sanacij plazov.

Za sanacijo plazu, ki je ogrožal lokalno cesto Zgornji Leskovec–Spodnje Gruškovje–Podlehnik, so od ministrstva za okolje in prostor pridobili pol milijona evrov. Gre za pomembno prometno povezavo, njene sanacije pa so najbolj razveselili krajani Spodnjega Gruškovja, kjer je bil dostop do njihovih domov bistveno otežen.

S podobnimi problematikami se soočajo tudi v naselju Majski vrh, kjer bi naj bila izgrajena stena za preprečevanje plazenja območja. Ob tem bo na novo asfaltirana tudi cesta Dravinjski Vrh–Majski Vrh–Podlehnik v dolžini 700 metrov. Vrednost celotne investicije pa je ocenjena na okoli 450,000 evrov.

Župan Sebastian Toplak je opozoril na še eno prioritetno investicijo na področju plazov, ki je administrativno že urejen, saj občina z javnim razpisom že išče izvajalca gradbenih del.

Haloze torej spadajo v kategorijo izrazito hribovitih in hkrati ravninskih območij. Prepletanje slednjih pa predstavlja pri sanaciji plazov velik zalogaj, a se z pomočjo pristojnih institucij da odpraviti marsikatero še tako navidez nerešljivo težavo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img