spot_img

Obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Letos minevajo štiri desetletja, odkar so bili opisani prvi primeri bolezni, ki je kmalu postala znana kot aids. Najbolj črnih je bilo prvih 15 let pandemije, nato pa so prišla učinkovita zdravila in število smrti v razvitem svetu, kjer so bila ta zdravila na voljo, je začelo naglo upadati. Število novih okužb se je po svetu od leta 1997 zmanjšalo za več kot 50 odstotkov.

HIV je ob zgodnjem odkritju okužbe in rednem zdravljenju sicer popolnoma obvladljiva okužba. Od prvih zdravil, ki so imela precejšnje stranske učinke in je bilo na dan treba jemati več različnih tablet, so najnovejše terapije običajno združene v eni tableti z le malo neželenimi učinki in malo součinkovanji z drugimi zdravili.

Da pa bi lahko pričeli z zdravljenjem, morajo okožene osebe sploh poznati svoj status, zato je testiranje na okužbo z virusom HIV eden najpomembnejših ukrepov za zagotavljanje zdravja in preprečevanje novih okužb. Kateri so pa tisti najbolj pogosti znaki posameznika, ki je okužen z virusom HIV?

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji konec leta 2020 živelo nekaj manj kot 1000 oseb s HIV.

V prihodnosti bo eden ključnih izzivov na tem področju odkritje zdravila oz. cepiva, ki bi v popolnosti ščitil pred virusom  HIV ali ga ob okužbi tudi pozdavil.

V Sloveniji v zadnjih letih število kužb s HIV upada, zato Slovenija je zato primer, kako lahko zgledno sodelovanje države, medicinske stroke in civilne družbe prinese odlične rezultate v boju proti virusu HIV. Poskrbimo, da tako tudi ostane.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Podrazličica omikrona v Podravju

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci potrdila direktorica NLZOH Tjaša Žohar...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img