Občina Podlehnik uspešna pri številnih LAS-ovih razpisih

0
47

Občina Podlehnik si bo v prihodnjih letih prizadevala za razvoj turizma in medgeneracijskega sodelovanja. V ta namen so se odločili za realizacijo več manjših projektov, za njihovo izvedbo pa jim je uspelo pridobiti sredstva na razpisih Lokalne akcijske skupine Haloze (LAS).

Potrditev treh operacij v sklpu LAS-a

Člani LASAa so potrdili tri operacije, sofinancirane iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), med njimi tudi dve, povezani z občino Podlehnik. Kot vodilni partner je bila občina Podlehnik uspešna pri prijavi projekta z naslovom  Medgeneracijski urbani park, ki bo služil igri, druženju in rekreaciji za različne generacije. Partnerji projekta so Društvo upokojencev Podlehnik, OŠ Podlehnik in podjetje Kreal.

V občini Podlehnik trenutna ni prostora na prostem, ki bi omogočal združevanje različnih generacij prebivalcev. V sklopu projekta bodo postavili opremo, ki bo vsem generacijam omogočala razvoj motoričnih sposobnosti, vadbo za ravnotežje ter razvoj koordinacije gibanja.

IZJAVA: Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik:

Park bodo uredili  pri tamkajšnji osnovni šoli. Projekt vsebuje vzpostavitev točke, kjer se bodo družile različne generacije. Postavili bodo klasična igrala za najmlajše v občini, ki jih v občini še ni, bralno hiško in obnovili nogometno in rokometno igrišče. Med večjimi zanimivostmi pa bo prav gotovo plezalna stena z aplikacijo.

Turizem Haloze: za boljšo prihodnost turizma

Drugi projekt, ki ga sofinancira LAS Haloze je Turizem Haloze, v katerem občina Podlehnik sodeluje, kot partner s ostalimi haloškimi občinami Cirkulane, Zavrč in Žetale, vodilni partner pa je občina Majšperk. Celotna vrednost projekta je 177.333 evrov, 80% investicije pa bo financiral LAS, s čimer haloške občine razvijajo skupno blagovno znamko Haloz.

Restavracija viničarske hiše 

LAS-ov projekt Dostop za vse, v sklopu katerega bodo urejeni pločniki po celotnem področju občine, bo zagotovil boljše pogoje za invalide. V okviru projekta Življenje viničarjev nekoč, katerega vodilni partner je Turistično društvo Podlehnik, pa bodo opremili in restavrirali notranjostviničarskega muzeja. Vrednost projekta znaša 20.585 evrov.

V občini si želijo, da bi jim z omenjenimi investicijami, ki jih sofinancira LAS, uspelo v kraju spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje. Cilj večine projektov pa je med drugim krepitev turizma v domačem kraju, v prihodnje tudi obuditev ponudbe prenočišč, ki pa jih v občini trenutno sploh nimajo, še pred leti so jih imeli skoraj 100.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here