spot_img

Ob vstopu v Avstrijo, tudi z negativnim testom, v obvezno karanteno

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Avstrija se je zaradi različice novega koronavirusa omikron odločila s ponedeljkom zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo brez obvezne karantene le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Poleg tega bodo v izogib samoizolaciji zahtevali ali aktualen negativen test PCR ali pa potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom.

Takojšnja desetdnevna karantena bo od ponedeljka obvezna za vse potnike – tudi Avstrijce in državljane EU -, ki se niso cepili proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. Predčasno bodo lahko karanteno prekinili šele po petih dneh z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Se bodo pa v tem primeru morali elektronsko registrirati na posebnem portalu (Pre-Travel Clearance).

Za vse tiste potnike, ki sicer so cepljeni, a še ne s poživitvenim odmerkom, bo medtem obvezna samoizolacija oziroma karantena na domu. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur. Samoizolacijo bo mogoče zaključiti z negativnim izvidom testa PCR, opravljenega po prihodu v Avstrijo. Bo pa tudi v tem primeru obvezna elektronska registracija.

Izjema zgolj nosečnice, osebe z zdravstvenimi težavami in delavci migranti

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Posebna pravila bodo poleg tega veljala za otroke. Za mlajše od 12 let navedena pravila sploh ne bodo veljala, bodo pa morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo medtem vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, v Avstriji jih imenujejo “nindža potrdila”, ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Tudi za dnevne migrante bo veljala izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran), poroča APA.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img