spot_img

Ob dnevu strpnosti v Mariboru podelitev nagrad natečaja 100 ljudi, 100 čudi

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zveza prijateljev mladine Maribor bo ob mednarodnem dnevu strpnosti na današnji zaključni prireditvi razglasila najboljše slogane letošnjega natečaja proti nestrpnosti 100 ljudi, 100 čudi, ki jih je izbrala Slovenska filantropija. Tokrat je bila tema natečaja namenjena desetletju bojev, milijonom beguncev in terorju talibanov v Afganistanu.

Predstavitve stanja v Afganistanu

V sklopu letošnje teme so mladim na štirih srednjih šolah in v dijaškem domu predstavili Afganistan skozi oči učiteljice smučanja Ane Tasič, ki je v omenjeni državi več let učila smučanje, in mladega Afganistanca Mohammada, dijaka Tehniškega šolskega centra in perspektivnega boksarja Železničarskega boksarskega kluba Maribor. Predstavitev se je udeležilo okoli 200 mladih, hkrati pa so prejeli več kot 900 sloganov.

Na današnji zaključni prireditvi v prostorih salona GT22 bodo prikazali dva kratka filma, Mladost na poti in Prevajalec. Prvi govori o mladih fantih, ki so jih razmere v domovini prisilile, da so se odpravili na begunsko potovanje v države, kjer jih morda čaka prihodnost, posneli pa so ga prosilci za mednarodno zaščito in mladoletniki z mednarodno zaščito in so premierno prikazali na Festivalu kratkega filma Ljubljana.

Kratki igrani film Prevajalec pa govori o premoščanju jezikovnih rabzlik med mladimi. Film so posneli mladi iz sedmih držav na mednarodni izmenjavi, zato je v njem slišati slovenski, arabski, hrvaški, angleški, italijanski, nemški jezik in jezik farsi, premierno pa so ga prikazali na Festivalu migrantskega filma.

Po ogledu filmov bo sledil pogovor z mladima Afganistancema

Mohammadom Dawood Rezaiem, ki je v Slovenijo kot 14-letni fant prispel pred petimi leti, in Farido Amiri, aktivistko za mir in borko za pravice afganistanskih žensk in mladih, ki je v Slovenijo pripotovala pred nekaj tedni.

Avtorji najboljših sloganov bodo prejeli nagrade Slovenskega narodnega gledališča, Narodnega doma, Turistične agencije Sonček in GT22, ena od nagrad pa bodo tudi vstopnice za ogled filma Igra senc, ki bo v GT22 na sporedu prav danes zvečer. Dokumentarni film pripoveduje zgodbo o “senčnem svetu” evropskega obmejnega prostora, kjer stotine beguncev skušajo najti pot do mednarodne zaščite v eni od držav Evropske unije. Film so snemali tri leta, deloma glavni junaki sami s svojimi telefoni.

Danes obeležujemo mednarodni dan strpnosti, ki opominja na spoštovanje, sprejemanje in hvaležnost do bogate raznolikosti kultur po svetu. V Izobraževalnem centru Eksena, ki se s projektom ukvarja od leta 2015 in je tudi prevedlo Deklaracijo o načelih strpnosti v slovenščino, so ob letošnjem dnevu izpostavili pomen strpnosti pri soočanju in premagovanju epidemije covida-19 ter poudarili družbeno odgovornost. Ta dan sicer obeležujemo od leta 1995.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img