spot_img

O skupni varnosti in obrambi

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V okviru predsedovanja Evropski uniji v Sloveniji potekajo številne aktivnosti. Med slednje je vključena tudi Slovenska vojska. Tako bo Center vojaških šol za izvedbo predsedovanja od 8. do 12. novembra v Kadetnici organiziral in izvedel Visoki tečaj o Skupni varnostni in obrambni politiki Evropske varnostne in obrambne akademije , s katero sodelujejo različne države članice Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, tokrat kot nosilec, organizator in izvajalec 17. visokega tečaja.

Lastnik tečaja oziroma kurikuluma in programa za tečaj je ESDC iz Bruslja, v imenu katerega tečaj izvajajo, po sistemu rotacij, različne nacionalne izobraževalne institucije s področja varnosti in obrambe.

Tečaj je sestavljen iz predhodnega e-izobraževanja in štirih rezidenčnih modulov, od katerih se prvi tradicionalno izvaja v Bruslju, drugi se bo tokrat izvedel v Centru vojaških šol v Mariboru, tretji bo izveden v baltskem obrambnem kolidžu v Tartuju, četrti pa na Univerzi za vojne študije v Varšavi.

Visoki tečaj o SVOP – modul 2, ki bo potekal v mariborski Kadetnici, se osredotoča na utemeljitev in izzive razvoja vojaških in civilnih zmogljivosti za obvladovanje kriz. Modul je zasnovan tako, da omogoča vpogled v koncepte, procese in orodja Evropske unije za krizno upravljanje, za posodobitev in širše razumevanje zmogljivosti kriznega upravljanja.

Predvidoma se bo tečaja udeležilo 67 slušateljev iz več kot 25 držav članic Evropske unije in kandidatk za članstvo v Evropski uniji. Gre za izbrane eksperte, ki so predvideni za vodstvene pozicije na področju dela v inštitucijah Evropske unije ali državah na področju SVOP.

Cilj tečaja je razširiti znanje in razumevanje udeležencev o varnostni in obrambni arhitekturi Evropske unije., za krizno upravljanje in razvoj zmogljivosti v širšem kontekstu Skupne zunanje in varnostne politike in jim omogočiti učinkovito sodelovanje z različnimi akterji na tem področju.

Usposabljanje, izvedeno preko e-izobraževanja in obiskovanja štirih (rezidenčnih) modulov, spodbuja skupno evropsko varnostno kulturo in je namenjeno spodbujanju mreže prihodnjih voditeljev, vključenih v strateški vidik Skupne varnostne in obrambne politike.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img