O čem so govorili na konferenci Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj – OECD?

Minister Mark Boris Andrijanič je z uvodnim nagovorom preko videokonferenčne povezave otvoril virtualno konferenco Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj – OECD: “2021 OECD Business and Finance Outlook on AI”.

Kaj je bila tematika konference?

Uvodoma je minister čestital OECD za objavo letošnjega Pregleda poslovnega in finančnega področja. “Slovenija ceni vaše smernice na številnih področjih, vključno z umetno inteligenco in drugimi najnovejšimi tehnologijami, o katerih bomo razpravljali danes,” je dejal minister in nadaljeval, da se mu pregled zdi še posebno zanimiv, ker preučuje veliko zmožnost umetne inteligence za preobrazbo in demokratizacijo naših finančnih storitev, trgov in ustanov. “Kot veste, ta proces poteka že dosti časa, ogromno pa je še mogoče doseči s premišljenim razvojem in uporabo rešitev, ki temeljijo na umetni inteligenci,” je dejal minister.

“Dostop do visokokakovostnih finančnih storitev, ki se osredotočajo na stranko, je nujno potreben za blaginjo naših državljank in državljanov. Zlasti mladi potrošniki so željni sposobnosti kar najbolj samostojnega upravljanja osebnih financ,” je dejal minister in dodal, da je dobra novica, da umetna inteligenca pomaga doseči prav to, tako da znatno izboljša uporabniško izkušnjo in varstvo potrošnikov. “Zahvaljujoč naprednim algoritmom imajo milijoni potrošnikov dostop do posamezniku prilagojenih rešitev upravljanja premoženja in finančnega svetovanja s pomočjo avtomatizirane programske opreme za klepet 24 ur na dan 7 dni na teden,” je izpostavil minister.

Kot je dejal, se bodo digitalni pomočniki in aplikacije še naprej razvijali z izboljšavami v kognitivnem računalništvu, kakršno je globoko učenje. “Upravljanje osebnih financ bo tako postalo pametnejše, bolj praktično in varnejše kot kadar koli prej. Umetna inteligenca bo prav tako pomagala preprečevati človeške predsodke in napake, ki so posledica psihičnih ali čustvenih dejavnikov. Če bo umetna inteligenca prevzela težaško delo, se bodo lahko potrošniki osredotočili na sprejemanje strateških odločitev in stvari, ki so zanje resnično pomembne,” je poudaril minister Andrijanič.

Prednosti in slabosti umetne inteligence

“Vendar umetna inteligenca kljub izjemni zmožnosti služiti človeštvu in prinašati koristi finančni in drugim panogam ustvarja tudi številna tveganja. Zato potrebujemo napredno ureditev področja umetne inteligence, ki temelji na naših temeljnih vrednotah,” je bil jasen minister Andrijanič.

“Slovenija je bila zelo dejavna v teh pogovorih v OECD, Svetu Evrope in na drugih vodilnih mednarodnih forumov. To seveda ni naključje. Naša država se ponaša z raziskovalno skupnostjo svetovnega slovesa in centrom za umetno inteligenco, ki deluje pod okriljem Unesca. Zelo si želimo, da bi s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami prispevali k vključujočemu okviru umetne inteligence, ki je osredotočen na človeka,” je poudaril minister.

Nenazadnje je še izrazil prepričanje, da bo z Aktom o umetni inteligenci skupaj z znatnim povečanjem sredstev EU za raziskave in razvoj Evropa prevzela vodilno vlogo v svetu na področju zaupanja vredne umetne inteligence. “To bo povečalo zaupanje državljank in državljanov v nove tehnologije, hkrati pa pospešilo digitalno preobrazbo evropskega finančnega sektorja,” je zaključil minister.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content