Novosti na trgu dela

 

Na Štajerski gospodarski zbornici so pripravili predstavitev sprememb Zakona in pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakona o urejanju trga dela. Večina sprememb je od konca lanskega leta oz. začetka letošnjega že v veljavi, nekatere spremembe pa bodo pričele veljati tudi tekom letošnjega leta. Spremembe na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja ne posegajo v pogoje upokojevanja.

Sprememba na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja prinaša tudi spremembo na področju dvojnega statusa. Do dvojnega statusa so upravičeni tisti, ki imajo 40 let pokojninske dobe. Trenutno ima dvojni status v Sloveniji skoraj 10.000 prebivalcev, številka pa vsako leto naraste za dvomestno številko.

Zakon o urejanju trga dela, je bil tekom osmih krogov pogajanj potrjen v Državnem zboru Republike Slovenije novembra 2019, večina sprememb pa je pričela veljati konec lanskega leta.

Spremembe, ki bodo na področju urejanja trga dela nastopile v letošnjem letu so tudi zvišanje zavaroalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila, novi pogoji za določitev trajanja denarnega nadomestila za starejše brezposelne osebe, odklonitev pravice do denarnega nadomestila ter sprememba pravil sankcioniranja rešitev. Sprememba zakona pa prinaša tudi znanje slovenskega jezika na ravni A1 za državljane drugih držav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj