Novitete na Dobrotah slovenskih kmetij

V tokratni rubriki Regionalna preskrba smo obiskali jesenski del ocenjevanja 33. Dobrot slovenskih kmetij. Tokrat so ocenjevali kakovost sokov in nektarjev, suhega sadja in drugih suhih pridelkov, domače marmelade, džeme in sadne namaze, kompote, konzervirane vrtnine in druge konzervirane pridelke, med in  čaje. In čeprav še rezultati niso znani so izdelki po mnenju strokovne skupine tudi tokrat vrhunske kakovosti.

Že 33. ocenjevanje Dobrot slovenskih kmetij bo letos potekalo v dveh delih. Na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oziroma imajo trajne nasade vpisane v register resornega ministrstva ali so vpisani v register čebelnjakov.

Kvaliteta izdelkov z leti narašča, saj se kmetije zavedajo, da lahko tržijo le kvalitetne proizvode. Posledično med razdeljenimi priznanji prevladujejo zlata in srebrna, le nekaj pa je bronastih.

In če so se Dobrote slovenskih kmetij razširile in krepijo svojo pozicijo na tržiču, pa je veliko več izzivov pred ekološkimi kmetijami. Po podatkih statističnega urada RS je bilo v uporabi lansko leto v Sloveniji za 3 odstotke več ekoloških kmetijskih zemljišč, a število ekoloških kmetijskih gospodarstev je bilo za 4 odstotke manj.

S kakšnimi izzivi se srečujejo ekološke kmetije pa preverite v današnji oddaji Bogastvo zemlje ob 20. uri na NET TV

video novice

00:04:58
00:04:10

Nov vinski dragulj na Meranovem

00:04:44
00:03:54

Slovenski mlekarji v težavah

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj