spot_img

Novi ukrepi za omejevanje širjenja virusa

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Svet za nacionalno varnost je na včerajšnjem zasedanju sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Do preklica velja popolna prepoved zbiranja na prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 100 ljudi. Inšpekcijska služba MZ bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem Odredbe o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih. Ukrep velja tudi za kinodvorane, ki sprejmejo več kot 100 obiskovalcev. Ukrep ne velja za poroke, pogrebe, verske obrede, nakupovalna središča, manjše lokale in zasebne zabave. 

Vse športne in druge prireditve z več kot 500 udeleženci bodo potekale brez občinstva, tako velja tudi za Pokal Vitranc in svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici.

Potnikom na letališču Jožeta Pučnika bodo merili telesno temperaturo.

Za slovenska letališča velja prepoved pristankov letal iz italijanskih letališč. Prav tako velja tudi prepoved letal iz Kitajske, Južne Koreje in Irana. Odredba velja od danes do 31. marca 2020 z možnostjo podajšanja. Ne velja pa za polete v sili in medicinske polete, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe trenutne situacije.

Uveden bo zdravstveni nadzor na kopenski meji z Italijo. Najverjetneje bodo zaprli maloobmejne mejne prehode ter preusmerili potrnike na večje mejne prehode; s pripravami na ta sklep so pristojni že pričeli.

Vsi potniki iz tujine, ki pridejo v Slovenijo, bodo ob vstopu dobili SMS obvestilo o preventivnih ukrepih na območju Slovenije.

Zaprtje vrtcev in šol še ni potrebno. Kot do sedaj bodo pristojni sproti odločali po presoji NIJZ in glede na obseg pojava koronavirusa. Ministrstvo za šolstvo in znanost o vsem pravočasno obvešča vrtce in šole.

V vsa gospodinjstva po Sloveniji bodo preko Pošte Slovenije prejela tiskane letake z navodili o preventivi in ukrepanju v zvezi s koronavirusom.

Ministrstvo za finance je sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe trenutne situacije. Slovenija se pridruži nabavi pol milijona kosov zaščitnih mask iz skupnega javnega naročila Evropske unije.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img