spot_img

Nova doba letalstva bo na alternativni pogon

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

MAHEPA je eden najvidnejših projektov preteklega evropskega programa Obzorje 2020, v sklopu katerega je osem evropskih partnerjev, združilo svoje znanje z namenom razvoja trajnostnega letalstva. Projektni konzorcij, članica katerega je tudi Univerza v Mariboru, je danes na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru organiziral novinarsko konferenco, s katero je obeležil neverjeten tehnološki napredek zadnjih štirih let in uspešen zaključek projekta.

Z raziskavami na področju nizko-emisijske pogonske tehnologije je MAHEPA odprla nove možnosti serijske proizvodnje trajnostnih letal, katera lahko podprejo okoljske cilje, zastavljene s strani Evropske Komisije.

Ta pogonska sklopa predstavljata ključno tehnologijo za prihodnost hibridno-električnega letalstva, ki bo omogočilo trajnostna in bolj ekonomična potovanja.

Obe letali sta uspešno opravili preizkusne polete, s čimer so bili pridobljeni neprecenljivi podatki o prednostih in izzivih hibridno-električnega letalstva. Takšni trajnostni pogonski sklopi bodo primerni za naslednjo generacijo manjših zelenih potniških letal, katera bi, zaradi odprave emisij in hrupa, lahko uporabili na obstoječih manjših lokalnih letališčih.

Kot pri vsaki novi tehnologiji so partnerji v projektu naleteli tudi na številne izzive. Največji je bil povezan s tem, kako novo tehnologijo učinkovito uporabiti v obstoječih letalih.
V okviru projekta so bili sicer razviti tudi novi postopki testiranja, novi tržni scenariji in predlogi novih letalskih linij. Projekt MAHEPA bo tako prispeval k čistejšemu, tišjemu in bolj trajnostnemu letalstvu ter s tem pripomogel k uresničevanju ciljev Evropskega zelenega dogovora.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img