spot_img

Nov vinski dragulj na Meranovem

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V vinogradu univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede so danes po več letih izvedli trgatev za predikatno vino sauvignon. Za datum te posebne trgatve so izbrali rojstni dan nadvojvode Janeza, ki velja za začetnika sodobnega vinogradništva na Štajerskem.

V vinogradu na Meranovem , kjer je nekoč gospodoval vnuk Marije Terezije, danes kraljuje sauvignon. To gre pripisati južni legi te sorte na posestvu pod Pohorjem, kjer je dovolj sonca za trto, zaradi višine in vetra pa grozdje ostaja zdravo. Ob vrhunski letini in odličnih pogojih so izvedli posebno trgatev za vino SAUVIGNON Jagodni izbor.

Kot “pozna trgatev” so označena vina, ki se pridelajo iz grozdja, obranega najmanj deset dni po tem, ko je doseglo polno zrelost. Oznako “izbor” nosijo sladka vina, pridelana iz grozdja, ki je prezrelo, pri čemer se morajo vse nezrele in poškodovane jagode pred stiskanjem odstraniti.

Predikati, ali kot jih mnogi poznavalci vina označujejo, vinski dragulji, so vina posebne kakovosti, najbolj žlahtno vino, ki se ga da pridelati. Njihova pridelava v svetovnem merilu je omejena na redke lege, ki s svojo specifično mikroklimo omogočajo pridelavo grozdja, iz katerega nastanejo predikati. Tako je takšno vino tudi količinsko omejeno.

Pridelava takšnega vina traja vsaj dve leti in njegova količina je mnogo manjša od pridelave običajnega vina. Poleg visokih sladkornih stopenj ga odlikuje poseben okus.
Predikati so dragulji med vini, neponovljiv enkraten uspeh ujet v steklenico, ki se nato pretoči kot sonce v kozarec. In kot taki imajo velik pomen za vinogradnike in tudi za prepoznavnost tega vinorodnega okoliša. Posebne trgatve so na Meranovem redke, če pa so, je pridelek odličen.

Datum posebne trgatve pa ni izbran naključno. 20. januarja 1782 je bil rojen nadvojvoda Janez, ki velja za začetnika sodobnega vinogradništva pri nas. Trgatev je bila niz dogodkov, s katerimi bodo letos na Meranovem obeležili 200-to obletnico ustanovitve posestva. Leta 1822 je nadvojvoda Janez kupil posestvo, pričel s sodobnim vinogradništvom in v bližini ustanovil viničarsko šolo. Danes to tradicijo in prenos znanja nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze Mariboru.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img