spot_img

Nič več ne bo, kot je bilo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Fašenk po Markovsko je pomemben podravski etnografski običaj. V tem času se v Markovcih odvije kar nekaj dogodkov povezanih s tematiko pusta. Namen vseh teh dogodkov je ohranjanje izjemno bogate kulturne dediščine etnografskih in karnevalskih likov Dravsko – Ptujskega območja. V preteklosti je organizacijo dogodkov prevzelo tamkajšnje kulturno društvo, ki pa se z naslednjim letom dokončno poslavlja. Župan Milan Gabrovec je odločen, da želijo v novi sezoni koncept tradicionalnega fašenka preobraziti.

Čeprav je do praznovanja fašenka v Markovcih še dolgo, priprave nanj potekajo vse leto. V preteklosti je za izvedbo fašenk z izjemo let epidemije skrbelo Društvo ED Korant Markovci, je letno rokovalo z več kot 60.000 evri. A občina je letos koncept predrugačila.

Tako bo občina preko javnega razpisa iskala organizatorja dogodka. Ob tradicionalnih običajih, pa ne bodo pozabili niti na zabavni del.

Poudarek je na pustnem dogajanju, saj tako skrbijo za ohranjanje izjemno bogate kulturne dediščine etnografskih in karnevalskih likov Dravsko – Ptujskega območja. V primeru, da organizatorja  ne bodo našli, lahko projekt fašenka v Markovcih prevzamejo kar sami.

Fašenk v Markovcih je doživljaj. In vsakdo, ki to ve, mora vzeti v zakup čakanje na maske, ki pa so v središču pozornosti. Samo tam se predstavijo entografski liki, ki predstavijo nekakšno mističnost, skrivnostnost in prvinskost fašenka, ki že leta odganja zimo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img