Nič več ne bo, kot je bilo

0
689

Fašenk po Markovsko je pomemben podravski etnografski običaj. V tem času se v Markovcih odvije kar nekaj dogodkov povezanih s tematiko pusta. Namen vseh teh dogodkov je ohranjanje izjemno bogate kulturne dediščine etnografskih in karnevalskih likov Dravsko – Ptujskega območja. V preteklosti je organizacijo dogodkov prevzelo tamkajšnje kulturno društvo, ki pa se z naslednjim letom dokončno poslavlja. Župan Milan Gabrovec je odločen, da želijo v novi sezoni koncept tradicionalnega fašenka preobraziti.

Čeprav je do praznovanja fašenka v Markovcih še dolgo, priprave nanj potekajo vse leto. V preteklosti je za izvedbo fašenk z izjemo let epidemije skrbelo Društvo ED Korant Markovci, je letno rokovalo z več kot 60.000 evri. A občina je letos koncept predrugačila.

Tako bo občina preko javnega razpisa iskala organizatorja dogodka. Ob tradicionalnih običajih, pa ne bodo pozabili niti na zabavni del.

Poudarek je na pustnem dogajanju, saj tako skrbijo za ohranjanje izjemno bogate kulturne dediščine etnografskih in karnevalskih likov Dravsko – Ptujskega območja. V primeru, da organizatorja  ne bodo našli, lahko projekt fašenka v Markovcih prevzamejo kar sami.

Fašenk v Markovcih je doživljaj. In vsakdo, ki to ve, mora vzeti v zakup čakanje na maske, ki pa so v središču pozornosti. Samo tam se predstavijo entografski liki, ki predstavijo nekakšno mističnost, skrivnostnost in prvinskost fašenka, ki že leta odganja zimo.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here