spot_img

Nezavidljiv položaj mladih

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Danes je mednarodni dan mladih. Združeni narodi so ga razglasili leta 1999 z namenom, da se vsako leto razpravlja o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade, in da se opozarja na njihovo pomembno vlogo v družbi. Tokratna tema je vključevanje mladih odločevalske procese za skupno svetovno delovanje.

Danes praznujemo mednarodni dan mladih. Na pomen vključevanja mladih opozarjajo tudi v slovenskih mladinskih organizacijah, saj so prepričani, da lahko le tako rešujejo težave, s katerimi se mladi soočajo. Najbolj pereči težavi pa sta predvsem zaposlovanje in stanovanjska problematika.

Mladi so dandanes v precepu, saj se množično vpisujejo v gimnazije in fakultete po načelu »izobražuj se pa boš v življenju uspel«, po drugi strani pa vedno bolj primanjkuje dobrih delavcev tehnične stroke , saj so ti poklici glede opravljanja zahtevni , povrh vsega pa še izjemno slabo plačani.

Življenje mladih je zato zaznamovano z negotovostjo in z nujnostjo iskanja uspešnih strategij za uspešno pridobitev delovnega mesta, s katerimi se v svojih življenjskih potekih soočajo.

Mladi pa so podvrženi tudi prekarnim oblikam zaposlitve, kot so delo za določen čas ali preko različnih pogodb oz. preko “prisilnega s. p.”. Vse to pa vodi v pozno osamosvajanje mladih, pri čemer se srečujejo tudi s problematiko bivanja. Mladim so stanovanja pogosto nedostopna, tako za najem kot za nakup, in se zato danes izjemno težko osamosvojijo.
Mladi se torej v današnjem času soočajo s številnimi problematikami na več področjih. Prav zato pa potrebujejo varne prostore – javne, civilnodružbene, fizične ali digitalne -, kjer lahko svobodno izražajo svoja stališča in sledijo svojim sanjam. Za uresničitev slednjih pa faktografsko učenje po navadi ni dovolj, saj se izobraževanje mora odzivati na spremembe in tako zagotavljati krepitev temeljnih kompetenc.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img