Vodstvo mariborske občine se je odločilo, da nekaterih poslovnih prostorov na Koroški cesti ne bodo več dajali v brezplačni najem, ampak bodo začeli zanje pobirati tržno najemnino. Ob tem številni nevladniki, ki so od leta 2012 v teh prostorih delovali so, odločitev občine ocenjujejo z mešanimi občutki, ključno vprašanje pa je kakšna je vizija občine pri vzpostavitvi novih vsebin na nedavno preurejeni Koroški ulici.

V času evropske prestolnice kulture leta 2012 je mariborska občina prazne poslovne prostore na Koroški cesti dala v brezplačni najem kulturnim organizacijam za izvajanje njihovih programov. Nedavno pa so sporočili, da bodo za prostore na Koroški cesti 8, 21 in 24 začeli pobirati tržno najemnino, kjer so do sedaj domovali Združenje Epeka, Kulturno in izobraževalno društvo Alphawave in Zavod za knjižne popotnike.

MO Maribor je sporočila, da je bila takšna odločitev zgolj začasna, oz. je bilo samo vprašanje časa kdaj bodo Koroški cesti podati nove vsebine, saj po navedbah konkretno želijo, da se v teh prostorih izvaja dejavnost domače umetnostne obrti. Do sedaj resnega interesenta za prevzem vseeno ni bilo. Kakšno prihodnost torej čaka preurejeno Koroško cesto?

Nevladniki ob tem upajo, da ima občina dobro strategijo glede oživitve Koroške. Po navedbah Marka Luka je imela, ulica s sorodnimi dejavnostmi potencial, da postane kulturno-umetniški kotiček mesta od Kible do Umetnostne galerije Maribor. Ob tem se poraja vprašanje ali ima občina sploh ni videti, jasno strategijo, kaj bo v zdaj spet praznih prostorih.

Dosedanja oprostitev plačevanja najemnine, ki je sedaj predvidena v višini 1168 evrov, je društvu Epeka omogočalo nemoteno delovanje z okrnjenimi sredstvi. Kaj se bo zgodilo po izpraznitvi prostor pa še ni natančno znano.

Nekateri nevladniki so se, kljub visoki najemnini vseeno prijavili na razpis. Upajo pa da bodo na občini pozneje pokazali več razumevanja za njihovo dejavnost oz. prepoznali, da gre za dodano vrednost mestu in bi jih morala občina za to plačati, ne pa pobirati najemnino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj