V Sloveniji deluje precejšnje število nevladnih organizacij, ki jim je v času epidemije koronavirusa delovanje onemogočeno. S strani vlade so nevladniki sicer bili uslišani v obliki pomoči tretjega protikoronskega paketa, a zaposleni na tem področju opozarjajo na dolgotrajen proces okrevanja, ki bo nastopil šele po sami epidemiji koronavirusa.

V zadnjem času je bilo zaradi epidemije Covid-19 sprejetih kar nekaj interventnih ukrepov, ki so pomembni tudi za nevladne organizacije, katerih dejavnost je v času epidemije, kot praktično na vseh drugih področjih, zelo okrnjeno.

Omenjene ukrepe, ki bodo vsaj delno pripomogli k oživljanju nevladnih organizacij so si morali izboriti. V zadnjem času so se po besedah Bojana Golčarja namreč dogajali pavšalni napadi in očitki na nevladnike, da so tako rekoč prisesani na državna sredstva, ki ne zagotavljajo želenega učinka so nekaj, česar si kot družba ne smemo dovoliti.

Naloge nevladnih organizacij v Mestni občini Maribor se razlikujejo od tistih, ki jih imajo občine in je različen tudi njihov status, obojim pa je skupno isto poslanstvo – krepiti kakovost življenja občanov in občank. Občani lahko pri odločanju neposredno sodelujemo preko zbora občanov, referenduma in ljudske iniciative.

Prihodnost je sicer težko napovedovati, vendar so nevladniki v tem trenutku odvisni predvsem od državnih sredstev, saj gre večinoma za neprofitne organizacije, ki jim je bilo v veliki meri leta 2020 onemogočeno nemoteno delovanje.

Mreža njihovih storitev, projektov in programov je tako bogata in široko razpredena, da si življenja brez njih ni več mogoče predstavljati, saj segajo tako rekoč v sleherni kotiček našega vsakdana. Običajno pa je delovanje v javnem interesu namenjeno NVO, ki delujejo predvsem lokalno in tako mnogo prispevajo prav k neposredni dobrobiti lokalne skupnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj