Nevarna reka Drava, kljub 22 milijonom evrov letno

 

Območje ob reki Dravi postaja poplavno območje. Lani novembra, ko so vode ponovno povzročile poplave, so kmetje ponovno opozorili na slabo stanje in nihče razen kmetov, ki jim je poplavilo zemljišča, se sploh ni pretirano razburjal. Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo ter okolje in prostor so organizirali sestanke, a spremenilo se ni nič.

Avstrijci vodotoka ne bodo več uravnavali

A odslej bi lahko bilo še huje. Po poročanju Radia Maribor naši severni sosedje v obmejnem mestu Labot končujejo gradnjo protipoplavnega zidu, to pa pomeni, da nad vodotokom ne rabijo več bdeti., kar pa lahko za območje ob Dravi pomeni katastrofo. Avstrijsko elektropodjetje Verbund je v zadnjem obdobju uspešno omejevalo pretok reke Drave pod 1400 kubičnih metrov na sekundo, zato so bila pri nas poplavljena samo kmetijska zemljišča. Strokovnjaki pa poudarjajo, da Drava že pri tisoč kubičnih metrih na sekundo poplavlja.

Po besedah direktorja Dravskih elektrarn Andreja Tumpeja struga Drave pri nas ni očiščena, čeprav Dravske elektrarne v Vodni sklad letno prispevajo 22 milijonov evrov. Sedaj bo reka poplavljala že pri precej nižjem pretoku.

Protipoplavni zid gradijo tudi Hrvati

Tudi Hrvaška tik ob meji gradi protipoplavni nasip, ki bo visok približno 5 metrov in se bo vil globoko v notranjost države. Kot so poročali na Radiu Maribor bi Drava bi zato lahko poplavila ob strugi navzdol, nato pa bi se – zaradi zožitve na Hrvaškem- poplavni val vrnil. Največ škode bi v tem primeru utrpeli mesti Ormož in Ptuj.

V Sloveniji odgovorni ne ukrepajo. Do sedaj so zapravili 2 milijona evrov za dokumentacijo, med avgustom in novembrom letos bi se naj lotili urejati dodaten rečni rokav Drave pod  Borlom, a pri tem niso precej uspešni, saj še niti izvajalca niso izbrali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj