Neupravičeni stroški prevoza pokojnih?

0
23

V času epidemije se svojcem povečujejo stroški pogreba zaradi prevozov pokojnih, ki so umrli v bolnišnicah. Tudi v Mariboru so številni opazili visoke stroške na položnicah, kjer pogrebna podjetja bremenijo stranke za strošek prevoza po odredbi civilne zaščite.

Člani odbora pogrebnih dejavnosti pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pred časom opozorili na po njihovih ocenah sporne občinske prakse, ki zaradi prevozov pokojnikov povzročajo nepotrebne dodatne stroške svojcem umrlih. Tudi mestni svetnik

Igor Jurišič je na minuli seji mestnega sveta izpostavil to problematiko.
Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti v 4.odstavku 16.člena jasno navaja, da pogrebne storitve, ki so opravljene na zahtevo državnih organov ali drugih nosilcev javnih pooblastil, plača naročnik teh storitev, zato je Jurišič na seji mestnega sveta podal svetniško vprašanje.

Ker gre za odredbo civilne zaščite smo za odgovore povprašali tudi poveljnika Civilne Zaščite Sama Robiča, ki poudarja, da so na željo univerzitetnega kliničnega centra morali urediti prevzem in prevoz covidnih pokojnikov.

Zakonsko določilo, da naj bi stroške takšnih prevozov krila država pa pojasni. Za edinega ponudnika prevoza pokojnih so izbrali Pogrebno podjetje Maribor. Slednje je predvideno tudi v načrtu zaščite in reševanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here