Nepremičninski trg v koronakrizi

Slovenski nepremičninski trg je v letu 2019 dosegel rekordno vrednost. Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) so cene stanovanj presegle vrh iz leta 2008. Potem pa se je v začetku letošnjega leta zgodila epidemija novega koronavirusa, ki je zamajala tudi nepremičninski trg.

Leta 2015 se je po podatkih Gursa začela pospešena rast prometa z nepremičninami, število sklenjenih poslov se je povečalo za 20 odstotkov, njihova skupna vrednost je do leta 2019 narasla za skoraj 60 odstotkov. Rekordna vrednost poslov v lanskem letu naj bi bila v največji meri posledica prodaje več trgovskih centrov in hotelov. Skupna vrednost pogodb za poslovne nepremičnine je presegla pol milijarde evrov. Tudi v Podravju je bilo povpraševanje po nepremičninah veliko.

Vzoren primer stanovanjske politike je občina Benedikt. V zadnjih desetih letih so v kraju v Slovenskih goricah zgradili 150 stanovanj in vsa tudi prodali. A z gradnjo se ne nameravajo ustaviti, saj že načrtujejo nov večstanovanjski objekt.

V Slovenski Bistrici v skladu s strategijo načrtujejo vzpostavitev številnih con, kjer bi jasno definirali, katera zemljišča so namenjena individualnim pa tudi večstanovanjskim gradnjam.
V Lenartu pa ima občina malo število razpoložljivih zemljišč, saj je večina v lasti zasebnikov.

Za razvoj nepremičninskega trga se v prihodnje ni potrebno bati. Več težav bo v prihodnje pričakovati pri kreditih in posojilih za nakup nepremičnine, ki se navkljub koronakrizi še povečujejo. Vprašanje pa je, kaj bo jeseni, ko napovedujejo realen vpogled v gospodarske posledice epidemije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj