Zadnje tedne, odkar se je javno življenje v Sloveniji znova ustavilo se poraja vprašanje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem.

Izjava: Branko Potočnik, direktor INSA

Padec prodaje na nepremičninskem trgu v prvem valu epidemije

Povpraševanje presega ponudbo

Podravje pri tem ni izjema, kjer je bilo v zadnjem času premalo najemniških stanovanj, povpraševanja pa je bilo veliko, zato so tudi najemnine dosegale visoke zneske. Pričakujemo lahko, da se bodo na račun sprememb iz kratkoročnih najemov v dolgoročne, cene najemnin nekoliko znižale. Kolikšna bodo dejansko ta znižanja pa je odvisno predvsem od trajanja epidemije, od števila novih stanovanj, ki se bodo oddajala v dolgoročne najeme ter od povpraševanja.

Izjava: Branko Potočnik, direktor INSA

  Gradnja stanovanjske soseske pod Pekrsko gorco v Mariboru

Ogledi nepremičnin v času koronavirusa

Zaradi epidemije koronavirusa ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom so začasno onemogočeni vsi fizični ogledi nepremičnin. Pa vendar to ne pomeni, da ni mogoče izvesti nobenega ogleda. Ogled nepremičnine je namreč mogoče opraviti virtualno ali preprosto preko video-klica.

Izjava: Branko Potočnik, direktor INSA

Ogledi nepremičnin na daljavo (Vir foto: Zavarovalnica Triglav)

Negotova prihodnost

Zaenkrat na nepremičninskem trgu ni moč zaznati drastičnega upada cen. Obstaja pa možnost, da bodo cene nepremičnin zaradi epidemije in njenih posledic nekoliko padle. Nenazadnje so nihanja cen vedno prisotna na nepremičninskem trgu, bojazni, da bi nepremičnine popolnoma izgubile svojo vrednost pa praktično ni.

Izjava: Branko Potočnik, direktor INSA

Koronavirus je tako v svetu kot tudi v Sloveniji torej popolnoma spremenil naš vsakodnevni ritem. Epidemija bo pustila vidne posledice na gospodarstvu, posledično pa tudi na nepremičninskem trgu. Pričakujemo lahko, da se bodo kratkoročni najemi prestrukturirali v dolgoročne, kar je vsaj ena redkih pozitivnih strani, ki jih bo za seboj pustila epidemija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj