spot_img

“Nea se obiraj, hitro participiraj!”

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pod tem sloganom v Občini Ruše nadaljujejo s participativnim proračunom tudi v letu 2022. To je nov pristop demokratičnega vključevanja občank in občanov v odločanje o porabi proračunskih sredstev. S tem želijo omogočiti vašo večjo vključenost, da sami prepoznate možnosti izboljšav in sami predlagate projekte, ki jih želijo občani izvesti v prihodnjem letu.

Letos so v okviru participativnega proračuna in proaktivnim sodelovanjem občanov postavili javno razsvetljavo na delu kolesarske steze v Bistrici ob Dravi, nadgradili bodo oder na Bistriškem trgu, dopolnili so otroško igrišče na Smolniku in postavili Bezenski rekreativček na Bezeni.

Brezplačne delavnice za pravilno oblikovane predloge

Da bi bili projekti pravilno zastavljeni in izvedeni, bodo tudi letos pripravili spletni delavnici v sodelovanju z Zavodom PIP. V četrtek, 14. oktobra 2021, ob 18. uri – povezava do delavnice: https://us02web.zoom.us/j/83291607427 in v ponedeljek, 18. oktobra 2021, ob 18. uri – povezava do delavnice: https://us02web.zoom.us/j/89892548806.

Na delavnicah bo predstavljen participativni proračun in pojasnjen način sodelovanja. Na voljo bo strokovna pomoč za pripravo osnutka predloga projekta. Udeležba na delavnicah ni pogoj za oddajo predloga ali za udeležbo na glasovanju.

Merila in kriteriji

Projektni predlog je upravičen za uvrstitev na glasovanje, če izpolnjuje navedena merila in kriterije:

 • prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju Občine Ruše
 • prispeva k dvigu kakovosti bivanja v lokalnem okolju in gradnji skupnosti
 • je mogoče izpeljati v okviru občinskih zmogljivosti, izvedba je v pristojnosti občine
  je skladen z vsaj eno od naslednjih nalog občine: prispeva k skrbi za varstvo okolja in ohranjanje narave, ustvarja pogoje za družbeni razvoj občine, ustvarja pogoje za gospodarski razvoj občine, ustvarja pogoje za izobraževanje odraslih, pospeševanje raziskovalne, kulturne, mladinske in društvene dejavnosti ter razvoj športa in rekreacije
  prispeva k urejenosti občine, prispeva k večanju družbene kohezije in vzpodbuja solidarnost ter sodelovanje med ljudmi.

Predlogi naj bodo finančno ovrednoteni med 1000 in 8000 evri, predlagajo pa jih lahko vsi, starejši od 15 let.

Rok za oddajo predlogov projektov je torek, 2. november 2021 do polnoči na e-naslov: obcina@ruse.si ali priporočeno po pošti na naslov Občina Ruše, Trg vstaje 11, 2342 Ruše ali do 14.00 ure, osebno na sedežu občine.

Predlog mora biti oddan na obrazcu za predlog projekta. Strokovna komisija bo pregledala predloge projektov med 3. in 9. novembrom 2021.

Decembra bodo za predloge glasovali

Občani bodo glasovali za posamezne predloge projektov v soboto, 4. decembra 2021, med 8. in 15. uro, na naslednjih lokacijah:

 • Dom kulture Bistrica ob Dravi, Ulica 27. decembra 2, 2345 Bistrica ob Dravi;
 • Občina Ruše, Trg vstaje 11, 2342 Ruše;
 • Dom krajanov Bezena, Bezena 17a, 2342 Ruše in
 • Dom krajanov Smolnik, Glazerjeva ulica 29, 2342 Ruše.

Glasovalno pravico imajo ob predložitvi osebnega dokumenta vsi občani in občanke s stalnim bivališčem v Občini Ruše, ki boste do dne glasovanja dopolnili 15 let.

 

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img