spot_img

Naraščajoče cene surove nafte na borzah se odražajo tudi na maloprodajnem trgu

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Sloveniji, kjer se cene naftnih derivatov od oktobra 2020 v celoti prosto oblikujejo na trgu, je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z ali več kot 1,490 evra za liter dosegla najvišjo raven doslej.

Kje so razlogi za znatno povišanje cen?

Pred tem je bila najvišja cena dizelskega goriva oktobra 2018, ko je bilo treba za liter plačati 1,464 evra, izhaja iz spletnih strani gospodarskega ministrstva. Zdaj se cene na črpalkah ob avtocestah gibljejo nad 1,490 evra. Cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah so sicer sproščene oz. jih določajo trgovci sami od novembra 2016. Takrat je liter dizla stal 1,133 evra.

Drugod po državi se cene dizelskega goriva gibljejo nižje, odvisno od ponudnika. Po podatkih spletne strani goriva.si je bilo denimo treba v četrtek v Ljubljani na bencinskem servisu Avanti za liter dizla plačati 1,402 evra, na Petrolu in Logu 1,441 evra, na OMV in MOL 1,442 evra, na servisu Maxen pa 1,472 evra.

Kako bo ukrepala vlada?

To pomeni, da se je dizelsko gorivo na črpalkah zunaj omrežja avtocest od sprostitve cen v oktobru 2020 podražilo za več kot 44 odstotkov. Pred liberalizacijo je dizel namreč tako kot 95-oktanski bencin stal en evro.

Draži se tudi 95-oktanski bencin, a manj občutno kot dizelsko gorivo. Cena tega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest je pri dveh največjih ponudnikih, Petrolu in OMV, 1,333 evra oz. 1,334 evra za liter. Pri Logu stane enako kot pri Petrolu, pri MOL enako kot pri OMV, pri Avantiju 1,294 evra in pri Maxenu 1,352 evra. Od popolne liberalizacije cen se je ta bencin podražil za več kot 33 odstotkov.

Razmere na trgu naftnih derivatov spremljajo tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer ugotavljajo, da se cene na slovenskem trgu gibljejo podobno kot v drugih državah članicah EU in v skladu s predvidevanji ob napovedani popolni liberalizaciji. “Višja cena goriv ni posledica liberalizacije cen goriv, ampak visokih cen surove nafte na svetovnih trgih,”so poudarili na ministrstvu.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img