Naprava za dezinfekcijo denarja

 

Trije mladi Grosupeljčani so v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa razvili napravo, ki z UV-svetlobo razkuži do 100 bankovcev na minuto. Za uporabo naprave se dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami. V naslednjih dneh bodo v eni izmed bank izpeljali testno obdobje, je sporočil eden od članov ekipe Žan Brezec

“Trenutno lahko izdelamo eno napravo na dan, večji obseg naročil pa bi nam omogočil optimizacijo procesov in proizvedli bi lahko do 100 naprav na mesec,” je povedal Brezec.

Na trgu tri rešitve

Na trgu so zasledili tri konkurenčne rešitve. Ena je naprava iz Južne Koreje, ki je bila zasnovana v času epidemije mersa leta 2012, ki pa uporablja drugačno tehnologijo. Na Kitajskem je na voljo nekaj UV-omaric, ki se med drugim oglašujejo za dezinfekcijo denarja, vendar te UV-svetlobi ne izpostavijo vsakega bankovca posebej. Tretja pa je rešitev turškega “startupa”, ki pripravlja dezinfekcijo denarja v bankomatih, vendar je ta pot razvoja daljša in planirajo širšo implementacijo rešitve šele leta 2023.

Njihova rešitev je torej kompaktna naprava, ki je uporabna tako pri obdelavi večjih količin bankovcev kot v poslovalnicah v uporabi sproti pri poslovanju z gotovino. Je edina naprava, ki vsak bankovec posebej z vsako stranjo za točno umerjen čas izpostavi UV-C žarkom, in to pomeni, da je vsak bankovec v manj kot sekundi dezinficiran in pripravljen na uporabo. Izpostavljenost bankovcev v  napravi z varnostnim faktorjem ustreza predpisom dobavitelja žarnic UV-C tehnologije Osram. Učinkovitost pa so načrtovali tudi ustrezno z ugotovitvami potrjenih znanstvenih raziskav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj