spot_img

Napovedano cepljenje s poživitvenim odmerkom

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Avstriji bodo sredi oktobra začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, je pred dnevi pojasnil avstrijski zdravstveni minister Wolfgang Mückstein.

Mückstein je napovedal, da bodo cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu začeli izvajati 17. oktobra. Takrat bo namreč minilo devet mesecev, odkar so prvi ljudje v Avstriji prejeli drugi odmerek cepiva, je pojasnil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Določene rizične skupine lahko tretji odmerek prejmejo že prej, je povedal.

“Obstajajo določene skupine, na primer ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, ki se lahko po dogovoru z zdravnikom cepijo tudi prej,” je povedal avstrijski zdravstveni minister.

V slovenski severni sosedi so doslej z najmanj enim odmerkom cepili 60 odstotkov prebivalcev. Po besedah Mücksteina je njihov cilj postopoma povečati precepljenost prebivalstva. Zato je ljudi pozval, naj se cepijo.

Da bodo jeseni začeli ponujati poživitveni odmerek ranljivi populaciji, zlasti starejšim, so napovedali tudi že v Nemčiji in Franciji. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na drugi strani to odsvetuje in priporoča, da se cepivo raje uporabi za cepljenje prebivalcev revnejših držav.

V Sloveniji zelena luč za poživitveni odmerek

V novih priporočilih NIJZ-ja je zapisano, da lahko osebe s presajenimi organi in težje imunsko oslabljene osebe prejmejo tretji odmerek cepiva v skladu s presojo specialista. Kot je pojasnila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović gre za onkološke bolnike na terapiji, za bolnike z rakom krvotvornih organov, s prirojenimi motnjami imunosti, bolnike, ki prejemajo zdravila, ki zmanjšujejo imunost.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Na “štengah” padel 10 let star rekord

Tradicionalni tek po 454 stopnicah na Kalvarijo je bo Univerzitetna športna zveza Maribor, že 12. leto izpeljala uspešno. V...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img