spot_img

Namesto s prižigom sveč se najdražjih spomnite na naravi prijaznejši način

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slovenci veljamo za enega izmed vodilnih narodov po porabi nagrobnih sveč. Vsako leto prižgemo okrog 15 milijonov sveč oz. blizu 6.000 ton. V podjetjih, ki se ukvarjajo z zbiranjem in obdelovanjem odpadkov opozarjajo, da se potrošniki začnejo zavedati, da ni pomembna količina in velikost sveč, ampak povsem nekaj drugega, kar ni vidno. Ob tem svetujejo, da se naj raje odločijo za alternativne izdelke, ki so tudi okolju bolj prijazni.

Bliža se 1. november, praznik imenovan dan spomina na mrtve, ko množično obiskujemo pokopališča in urejamo grobove svojcev ter jim na različne načine izkazujemo spoštovanje. Z nekaterimi svojimi dejanji vplivamo tudi na okolje, kar se izrazito odraža v prekomerni porabi nagrobnih sveč.

V Snagi v zadnjih letih sicer zaznavajo zmanjšanje odpadkov nagrobnih sveč, kljub temu pa nikakor ne dosegamo standardov z razvitejšimi evropskimi državami na področju zmanjševanja odpadkov iz plastike.

Odpadne nagrobne sveče niso nevarni odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč namreč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi. V mariborski Snagi so zato že pred časom pristopili h kampanji z imenom Prižgimo svečo manj, s čimer želijo sporočiti, da se spoštljiv odnos ne meri v številu prižganih sveč.

V Snagi še opozarjajo, da je vsaka prižgana sveča, tudi okolju prijazna odpadek. Svojih najbližjih se lahko spomnimo tudi na druge načine.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img