spot_img

Največja zasebna zbirka kamnin v Sloveniji

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalni utrip Vam predstavljamo Viljema Podgorška, največjega zasebnega zbiratelja kamnin v Sloveniji. Njegovo zanimanje za kamnine sega v zgodnja leta šolanja, kasneje pa je to preraslo v več kot le hobi. Zaradi velikega števila primerkov se je leta 2007 odločil za vzpostavitev paleontološkega muzeja Pangea v Cirkovcah, kjer hrani več tisoč različnih tipov kamnin iz vsega sveta.

Viljem Podgoršek velja za posameznika z največjo zasebno zbirko kamnin v Sloveniji. Njegova ljubezen do kamnov pa sega v mladostniška leta in kasneje v študentski čas. Želja po spoznavanju novih primerov in zanimivosti pa so pripomogli k mogočni zbirki, ki jo premore danes.

Čez čas je zbirka kamnin številčno tako narasla, da je prišel do ideje o vzpostavitvi muzeja. Slednjega je umestil v nekdanje kmetijsko poslopje svojih staršev v Cirkovicah in iz njega naredil unikatno zbirko kamnin, ki ji v Sloveniji, vsaj v zasebnem vidiku, ni para.

Danes je v Geološko- paleontološkem muzeju Pangea moč videti preko 10 000 primerkov različnih kamnin iz vseh delov sveta. Podgoršek pa je pri postavitvi muzeja bil uspešen pri evropskem razpisu in tako prejel sofinancerska sredstva z naslova Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Ena izmed Novosti v muzeju je primerek iz Islandije, natančneje iz vulkana Fagradalsfjall blizu prestolnice Reykjavika. Kamnina sicer spada med magmatske vrste. Na novo je urejen tudi ti.i. Zoisov kotiček, posvečen znanemu mecenu Žigi Zoisu in njegovi znani intelektualni rodbini.

Podgoršek zagotavlja, da ima že začrtano vizijo za prihodnje delovanje muzeja. Obstaja še namreč veliko primerov, ki jih v svoji bogati zbirki še nima, kar ga navdaja z optimizmom in vliva dodatno motivacijo za nadaljnje delo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img