spot_img

Največja grajska utrdba v Dravski dolini

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki regionalna preteklost Vam predstavljamo srednjeveški grad Fala v občini Ruše, ki doživlja nov razcvet. Potem ko so bila po drugi svetovni vojni v njem urejena socialna stanovanja, nato pa je zaradi dotrajanosti bolj ali manj sameval, ga je pred leti kupil podjetnik Milan Slavič ter ga celovito obnovil. Grad je danes v prvi vrsti namenjen muzejski in kulinarični dejavnosti, prav tako ga uporabljajo za prirejanje različnih dogodkov, tudi porok, ter kot lokacijo za snemanje videospotov in fotografiranje.

Falski grad so v 12. stoletju postavili šentpavelski benediktinski opati, ko so sedež svojih dravskih posesti iz Lovrenca prenesli v Falski grad. Med leti 1405 in 1407 je bil ob vojaškem spopadu, ki sta ga proti gradu vodila bamberški upravnik Mute Wolf Spangsteiner in Oton Pergauer, uničen. Zametek današnjega gradu je nastal verjetno kmalu po 1407. Opati so ga  leta 1550 utrdili zaradi turških vpadov.

Grad Fala stoji nad reko Dravo v občini Ruše. Prvič je bil omenjen leta 1245 kot Volmars oz. Valle. Etimologija imena poteka preko omembe leta 1372 in izpeljave preko izraza Fall in Faal v Fala, ki je tudi ime bližnjega naselja Fala.

Ko je bila falska graščina pod benediktinsko upravo je bila največja graščina v dravski dolini. Na obsežnih gozdnih površinah je samostan vzorno gospodaril. Uvedli so načrtno pogozdovanje kakovostnih iglavcev, nasploh je iglasti gozd pričel izpodrivati pretežno bukove gozdove, saj bukov les ni bil tako uporaben za takratno gospodarstvo.

Grad je leta 2003 prevzel Milan Slavič, poznan tudi pod nazivom grof Falski in ga do danes delno obnovil v turistične namene.

Danes je grad po zaslugi novega lastnika, ki ga je rešil pred propadom in vanj vnesel vsebine, ki obujajo slavne dneve Falske gospoščine, opremljen v duhu 17. stol. Grad zajema danes 18 grajsko opremljenih soban, 13 prostorov, nekoč namenjenih služničadi, grajsko ječo, ledenico, grajsko kapelo, grajsko dvorišče ter prireditveni prostor s 400 sedišči na gospodarskem dvorišču s pivnico in viteško dvorano.

Vzdrževanje objekta je sorazmerno finančno obremenljivo, zato se že pojavljajo ideje o novih oz. posodobljenih vsebinah.

Grad se lahko pohvali s številnimi prireditvami, kot so poroke, gledališke predstave, mednarodna lepotna tekmovanja, poučno ustvarjalne delavnice, zbori starodobnih vozil, literarni večeri, fotografske delavnice, srečanje in druženje z ostalimi slovenskimi graščaki.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img