spot_img

Najstarejša trta – biser Maribora in Slovenije

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Vam predstavljamo Staro trto , ki se nahaja na mariborskem lentu. Leta 2004 je bila vpisana v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov kot najstarejša med vsemi vinskimi trtami na svetu. Gre za eno nastarejših domačih sort vinske trte na Slovenskem, imenovano modra kavčina ali žametna črnina. Potencial Stare trte  pa kljub pestremu dogajanju še vedno ni v celoti izkoriščen.

Za razliko od ostalih zgodb in legend je tale o Stari trti popolnoma resnična, pripoveduje pa o tem, kako je mogoče, da na mariborskem Lentu trta sorte žametna črnina uspeva že več kot 400 let.

V poznem srednjem veku so bili v Mariboru pogosti požari, saj so bila ostrešja hiš lesena, strehe pa slamnate. Tudi hiša, pred katero raste Stara trta, je večkrat delno pogorela, a Stara trta je preživela tudi srednjeveške požare.

Vendar pa so najstarejšo Mariborčanko čakali še težji časi. Po letu 1963, ko je bil na reki Dravi izgrajen jez, so se za Staro trto začele resne težave. Ker se je nivo reke dvignil za več kot tri metre, se je porušilo dolgoletno ravnovesje koreninskega sistema in trta je začela počasi hirati.

Žametovka, tudi žametna črnina ali modra kavčina, je rdeča sorta vinske trte in istoimensko vino oz. avtohtona slovenska sorta.

Štajerska Slovenija je največji izmed vseh slovenskih okolišev. Okoliš ima že iz preteklosti znane lege, ki jih uvrščajo med 5 odstotkov najboljših vinogradniških leg na svetu. Primerna tla in ugodno podnebje na Štajerskem omogočata bogato pestrost vinskih sort.

Stara trta velja za turistični biser mesta Maribor, pa je potencial slednjega dovolj dobro izkoriščen?

Stara trta torej ni samo simbol Maribora in Slovenije, temveč je postala tudi simbol prijateljstva, povezovanja in promocije vinske kulture po celem svetu. Cepiče Stare trte vsako leto podarijo izbrancem, pobratenim mestom ali drugim institucijam. Do danes so cepiče, overjene z uradnim certifikatom, posadili na več kot 170 lokacijah, med drugim tudi v Parizu in Strasbourgu, na štirih kontinentih, oz.  v kar 24-ih državah.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img