Najpomembnejša je samozaščita

 

V boju proti koronavirusu so preventivni ukrepi podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Delo zdravstvenih delavcev je v času koronavirusa močno oteženo, zato so delo prilagodili in v večinoma zagotavljajo nemoteno zdravljenje preko telefona in elektronske pošte: “Delo smo organizirali na način, da čim manj prihajajo. Če ima bolnik očitne znake angine, da ima vneto grlo, mu predpišem antibiotik, kar v normalnih okoliščinah brez pregleda ne bi naredil,” je povedal Peter Strouhal iz Zasebne Zdravniške ordinacije Peter Strouhal.

Zdravstveni delavci prepuščeni samemu sebi

V zdravstvenih domovih, ki so v času epidemije novega koronavirusa vstopne točke za nujno zdravstveno oskrbo, opozarjajo na pomanjkanje osebne varovalne opreme. “Vstopne točke so tiste, kamor pridejo pacienti s sumom na covid 19. Tam morajo uslužbenci delati s pacienti kot da so že okuženi. Mi pa smo v tem trenutku prepuščeni samemu sebi. Če pokličemo uradnega dobavitelja, ki nas je vsa leta zalagal z materialom, razloži, da so maske in ostala zaščitna oprema naročeni. Ko ga vprašamo, kdaj jih lahko pričakujemo, vedno dobimo isti odgovor – to pa ne vemo,” razloži Strouhal.

Ker število okuženih naglo narašča je pomembno upoštevati vse predpisane ukrepe in se pred morebitno okužbo samozaščititi.

Niso vse maske varne!

Virus se večinoma prenaša kapljično, lahko pa tudi aeorsolno. Zato zaščita z maskami FFP3, ki jih uporabljajo zdravstveni delavci ni dovolj, aeorsolni prenos pomeni tudi, da je potrebno zaščitit tudi oči. Zato ima medicinsko osebje primerna očala oz. zaščito. Kapljično pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim, torej mu moramo biti bližje kot en meter in pol. Ker je ustrezna zaščita nujna za zajezitev virusa covid 19 številni priporočajo maske za večkratno uporabo.

“Za laično javnost povsem zadostujejo maske, ki niso certificirane, seveda ob upoštevanju vseh tistih ukrepov,” še poudari Strauhal.

Pomembno je tudi, da doma narejene maske ne razmočimo oziroma jo ne uporabljamo tolikokrat, da postane za naše zdravje še bolj nevarna. “Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Če se kapljice raztopijo na vlažni površini še lažje vstopajo v sluznico,” opozarja Strouhal.

V lekarnah največje povpraševanje po maskah

Tudi v lekarnah je delo močno spremenjeno. Vse stranke lahko vstopajo posamično, dodatno pa morajo že pred vrati stati meter in pol narazen: “V naši lekarni smo dobro organizirani. Na voljo imamo zaščitno steklo, tako da ni direktnega stika. Na rokah imamo zaščitne rokavice, na obrazih seveda maske, pa opremljene smo v posebne kombinezone,” je pojasnila magistra farmacije Mirjam PETRAČ.

Pomembna je preventiva – izogibati se moramo tesnim stiskom z ljudmi, predvsem pa je pomembno, da se ustrezno zaščitimo.

Stranke največ povprašujejo po razkužilih in maskah, pa tudi po vitaminih in prehranskih dodatkih. “Povpraševanje po maskah je veliko. Prihajajo v manjših količinah. Pomembna je ustrezna higiena, preden si nadenemo masko si moramo roke razkužiti. Če imamo masko za večkratno uporabo jo moramo uporabljati v skladu z navodili,” obrazloži Petračeva.

“Veliko mask sem naročil, a jih sploh niso dostavili!”

Pomembna je preventive – izogibati se moramo tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Da se ne dotikamo oči, nosu in ust, predvsem pa je pomembno, da se ustrezno zaščitimo. V Lekarni Brezje smo ustavili kupca maske, ki je bil pri nakupu maske že večkrat razočaran: “Kupil sem masko, saj jo potrebujem za službo. Naročil sem veliko mask, plačal, a jih sploh nisem dobil. Zaradi izrednih ukrepov moram dnevno uporabljati masko, zaščitne rokavice in razkužila. Slišal sem, da so maske tukaj dobili in sem takoj prišel, da jo še pravočasno kupim.”

V času epidemije koronavirusa številni opozarjajo na pomanjkanje varovalne opreme, obenem pa izpostavljajo, da za svoje zdravje največ lahko naredimo sami. Ker število okuženih naglo narašča je pomembno upoštevati vse predpisane ukrepe in se pred morebitno okužbo samozaščititi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj