Najdražji izdelek je imel tudi največ dodanih aditivov

0
1031

 

Na trgovskih policah najdemo pestro paleto sirnih namazov različnih blagovnih in trgovskih znamk z raznovrstnimi dodatki – zelenjavo, hrenom, ribami, šunko, semeni in podobno. Proti pričakovanjem ti izdelki vsebujejo številne nasičene maščobe, dodatne soli in veliko preveč aditivovo.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so podrobneje pregledali 18 izdelkov z dodanimi zelišči, od tega dva z zmanjšano vsebnostjo maščobe, enega brez laktoze in enega z ekološkim certifikatom. Skupno so štirje izdelki dobili oceno dobro, 11 povprečno in trije pomanjkljivo.

Samo en izdelek je narejen iz slovenskega mleka, preveč aditivov, soli, pa tudi sladkorja

Le en izdelek si je za trajnost prislužil oceno dobro (Mu), ker edini nosi certifikat `Izbrana kakovost Slovenija´, kar pomeni da je surovina (mleko) pridelana in predelana v Sloveniji. Kljub temu, da imamo Slovenci mleka dovolj, le redki proizvajalci izdelujejo sirne namaze.

Pri prehranskem profilu so največ pozornosti namenili vsebnosti soli, maščobe in nasičenih maščobnih kislin. Vsem izdelkom za sol zasveti oranžna luč, vsebujejo od 0,63 (Natur Aktiv) do 1,4 grama soli na 100 gramov izdelka (ECO + in Milbona Crefee). Razen štirim (Milfina New lifestyle, Naturella, Pilos in Philadelhia, penasti sirni namaz), večini zasveti rdeča luč pri maščobi, saj vsebujejo 20 ali več gramov maščobe na 100 gramov.

Pri nasičenih maščobnih kislinah rdeča luč zasveti prav vsem, saj jih vsebujejo od 9,1 (Milfina New lifestyle) do 18 gramov (Natur Aktiv) na 100 gramov namaza. Pri nekaterih izdelkih smo opazili, da so proizvajalci sicer zmanjšali vsebnost maščobe, a so izdelku (za boljši okus?) dodali sladkor, kar je razvidno iz seznama sestavin dveh izdelkov z najmanj maščobe. Najslabšo oceno prehranskega profila si je prislužil izdelek ECO +, zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob, maščobe in soli. Le en izdelek si je prislužil oceno dobro (Milfina New lifestyle), predvsem na račun nižje vsebnosti maščobe in soli v primerjavi z ostalimi izdelki.

Dušik poskrbi za puhasto strukturo

Razdelili so jih v dve skupini glede na dodatek dušika, ki poskrbi za bolj puhasto strukturo in večjo prostornino izdelkov. Izdelki z dušikom imajo v povprečju nižje ocene kot izdelki brez.

 

Namazi brez dušika; Vir: ZPS


Namazi z dušikom; Vir: ZPS

Veliko preveč aditivov – samo trije popolnoma brez

ABC, Milbona (brez dušika) in Natur Aktiv so edini izdelki v pregledu, ki jim ni dodan aditiv. Drugi vsebujejo vsaj enega. Najbolj pogosta sta na primer naravna aroma česna (Marque Repere) ali citronska kislina (Milfina – brez dušika) oziroma teksturi, kot je guar gumi (S Budget – brez dušika). Izdelki brez ali z enim aditivom so si prislužili oceno zelo dobro. Glede na to, da v kategoriji sirnih namazov obstajajo izdelki brez dodanih aditivov, ki zato niso nič dražji, menimo, da so v tovrstnih izdelkih nepotrebni.

V ceni več kot trikratna razlika

Za kilogram sirnega namaza z zelišči lahko odštejete vse od 3,93 do 13,43 evra. A cena v tem primeru ne odraža nujno kakovosti. Najdražji izdelek (Philadelphia, penasti sirni namaz) je imel namreč tudi največ dodanih aditivov (stabilizatorje, modificiran škrob, konzervans, kislino, naravno aromo in dušik). Izdelke brez aditivov pa najdemo tako med cenejšimi (Milbona, Sirni namaz zelišči in Natur Aktiv), kot dražjimi izdelki (ABC, sveži kremni sir z drobnjakom).

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here