Najdražji dimljeni losos se je znašel na dnu

0
459

 

Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega 3, zato lahko predstavlja zanimivo popestritev prehrane. Na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave (MIPORj)so pod drobnogled vzeli 13 dimljenih lososov (narezanih na rezine) trgovskih in blagovnih znamk, med katerimi sta tudi dva ekološka. Za izdelke so odšteli od 24,50 do 81,50 evra, ocenjevali pa so prehranski profil, trajnostni vidik, vsebnost aditivov in označbo.

Trije izdelki so prejeli skupno oceno dobro, 9 povprečno in dva pomanjkljivo. Na vrhu tabele sta oba ekološka izdelka, za katera so odšteli nekaj manj kot 30 evrov, na dnu pa je prav najdražji izdelek – ta je pri večini ocenjevalnih parametrov prejel oceno pomanjkljivo.

Tabela z rezultati ocenjevanja. Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

 

Visoka vrednost beljakovin, pa tudi veliko soli

Pri prehranskem profilu so ocenjevali vsebnost beljakovin, maščobe in nasičenih maščobnih kislin ter soli. »Za skupno oceno prehranskega profila je šest ocenjevanih izdelkov prejelo oceno pomanjkljivo, predvsem na račun velike vsebnosti soli (več kot 3 g/100 g),« je predstavila oceno prehranskega profila Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja.

A kot poudarjajo na MIPORju je bolj kot skupna vsebnost maščob pri lososih pomembna maščobnokislinska sestava. Pri gojenih zaradi večje vsebnosti maščobe lahko pričakujemo tudi več nenasičenih maščobnih kislin omega 3, ki jih moramo zaužiti s hrano, saj jih človeško telo ne more sintetizirati samo. Ocenjevani dimljeni lososi vsebujejo tudi od 0,4 do 2,9 grama nasičene maščobe v 100 gramih in so zelo dober vir biološko visoko vrednih beljakovin. Pregledani izdelki gojenega lososa jih vsebujejo v povprečju 20,6 grama v 100 gramih, divji lososi še malenkost več (25,4 g/100 g).

Aditivi le v dveh izdelkih

Večina pregledanih izdelkov ne vsebuje dodanih aditivov, zato so bili ocenjeni zelo dobro. Dva izdelka (Friedrichs in Almare seafood) smo ocenili dobro. Oba vsebujeta natrijev laktat (E 345) kot sredstvo za uravnavanje kislosti. Aditiv nima določene meje in se izdelkom lahko dodaja `po potrebi´, a glede na to, da ga drugi ne vsebujejo, se sprašujejo, ali je njegova uporaba res potrebna.

Primerjalno ocenjevanje je potekalo pred razglasitivjo pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here