spot_img

Najboljša skuta ni najdražja skuta

V zadnjem tednu

 

Ponudba skute je pestra, saj jo lahko kupimo predpakirano v vseh večjih živilskih trgovinah, na tržnicah ali v manjših, specializiranih prodajalnah. Na Zvezi potrošnikov Slovenijo so na testu preverili 11 vzorcev skute različnih trgovskih in blagovnih znamk in preverili, kako se v kemijskih, mikrobioloških in senzoričnih lastnostih razlikujejo predpakirane skute.

Ob neupoštevanju pravil je skuta hitro pokvarljivo živilo

Med testiranimi izdelki, za kilogram so odšteli med 2,78 in 5,37 evra, so bili tako na vrhu izdelki slovenskega porekla. Za kilogram najboljše skute na testu boste odšteli 3,78 evra (trgovska znamka), za kilogram drugo uvrščene pa 5,37 evra (blagovna znamka).

Skuta je fermentiran mlečni izdelek iz skupine svežih sirov, za katere je značilno, da ne zorijo. Zaradi večje vsebnosti vlage in bogate sestave hranil je skuta, ob neupoštevanju higienskih pravil in pravil rokovanja z izdelkom, hitro pokvarljivo živilo. V okviru testa so v akreditiranem laboratoriju preverili kemijske parametre (vsebnost maščobe, vsebnost suhe snovi), izvedli nekatere mikrobiološke preiskave (vsebnost mlečnokislinskih bakterij, E. coli, koagualaza pozitivnih stafilokokov ter plesni in kvasovk) in preverili senzorično kakovost. »Na podlagi rezultatov analiz smo ocenili skupno kakovost vzorcev skut. Pri končni oceni pa smo upoštevali še skladnost označbe in trajnostni vidik, kjer smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, različne certifikate in embalažo,« je pojasnila način testiranja Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije,

Niso vse skute enako kakovostne

Pri izdelkih so preverili tudi vsebnost mlečnokislinskih bakterij (MKB), ki so poleg sirišča odgovorne za koagulacijo mleka in nastanek skute. Količina in sestava mlečnokislinskih bakterij vpliva tudi na senzorično oceno skute. Pri nekaterih izdelki so na primer ugotovili odsotnost značilne mlečnokislinske arome in posledično prazen, pust okus. »Največje razlike med vzorci pa so pokazale ocene senzorične analize. Dobra skuta mora imeti, glede na vsebnost mlečne maščobe, enakomerno belo barvo z rumenkastim odtenkom in prijetno mlečnokislinsko aromo. Testirani vzorci so se razvrstili v tri kakovostne razrede (ekstra, 1. in 2. kakovostni razred),« je pojasnila način testiranja Anja Bolha.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel