Nacionalni razpis za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

0
32

Zdravstveno osebje je bilo zaradi pomanjkanja kadra premeščeno na covidne oddelke, čakalne dobe pa so se zato večale. »Ob predpostavki, da novi koronavirus, še posebej novo različico delta, uspešno obvladujemo, verjamem, da lahko mnoge bolnišnice večino prestavljenih obravnav bolnikov v zdravstvu nadomestijo že v drugi polovici tega leta,« je dejal Poklukar. Najučinkovitejši način, da razbremenimo primarno zdravstvo je cepljenje, saj se bomo s tem izognili vnovičnemu prestavljanju obravnav in premeščanju zdravstvenega osebja na oddelke za covid-19.

»Zato da bo delo na covidnih oddelkih jeseni lahko potekalo nemoteno in da bodo hkrati vsi zdravstveni programi ostali neprizadeti in delovali v polnih kapacitetah, je nujno, da izboljšamo dostopnost do zdravstvenih storitev,« je dodal.

Zaradi epidemije so bili nekateri programi začasno ustavljeni

Za izvedbo javnega razpisa se namenja 65 milijonov evrov

To finančno injekcijo je Ministrstvo za zdravje  zagotovilo iz sredstev za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in iz proračuna za zavarovance, ki dopolnilnega zavarovanja nimajo. Po besedah državnega sekretarja Cuglja bo v sklopu nacionalnega razpisa obravnavanih več kot 20.000 pacientov.

Poklukar je dodal še: »Čakalne vrste so nedopustno dolge, kar je pred možnim jesenskim valom covida-19 slaba popotnica. Jasno je, da so se čakalne vrste v zadnjem letu podaljšale. Za kardiološki, urološki in revmatološki pregled je denimo pri stopnji nujnosti »zelo hitro« potrebno čakati tudi dva meseca. Temu želimo narediti konec.«

»Želimo poskrbeti, da bo vsak pacient prejel ustrezno zdravstveno oskrbo. Naša glavna skrb in prioriteta je in vedno bo, spoštovanje temeljne pravice vsakega državljana do zdravja. Namreč, na koncu dneva je najpomembnejše prav to, da smo zdravi,« je sklenil Poklukar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here