General Rudolf Maister spada med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pomembnim vojaškim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo ter dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja

Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.
Po upokojitvi v vojski pa je svoje starostne dni preživljal v Štupičevi vili v Zavrhu, naselju obdanimi z številnimi griči, ki spada danes pod občino Lenart.

Spominska soba Maistra, ki je dobila prostor na podstrešju Štupičeve vile je bila zgrajena leta 1922, od takrat pa tudi večkrat obnovljena, a je v principu ostala zasnovana po prvotnih načrtih. Svoja vrata za obiskovalce pa je odprla 14. septembra 1986.

Na Zavrh se veliko obiskovalcev odpravi zaradi dveh stvari. Poleg spominske sobe Rudolfa Maistra se nedaleč stran razprostira čudovit razgled po okolici, ki je še posebej zanimiv z razglednega stolpa, postavljenem v čast samemu generalu Maistru.

Dan Rudolfa Maistra je sicer slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Običajno pa v tem času poteka več prireditev, na katerih opominjajo, da je bil Maister, s pesniškim imenom Vojanov, tudi umetnik in bibliofil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj