spot_img

Na Ptuju za poenotenje delovnih časov tamkajšnjih muzejev

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na Ptuju si je od vsem muzejev in razstavišč v redno določenem delovnem času mogoče ogledati samo zbirke na gradu, vse druge muzeje zgolj ob predhodni najavi, je nedavno na seji ptujskega mestnega sveta ugotavljala svetnica DeSUS Marta Tušek, ki je zato na mestno občino najstarejšega slovenskega mesta dala pobudo za poenotenje delovnega časa.

Kaj ponuja Miheličeva galerija?

Kot je razvidno s spletnih strani posameznih razstavišč, je Miheličeva galerija odprta samo dopoldne od torka do petka, Salon umetnosti od srede do nedelje med 12. in 16. uro, Stare zapore, I. in III. Mitrej ter Rimsko peč pa si je mogoče ogledati samo ob predhodni najavi. Pri tem je rok za predhodno najavo tri dni.

Marta Tušek meni, da se mesto na takšen način ne more turistično razvijati, zato jo zanima, ali ni mogoče povezati vseh deležnikov, ki delajo na tem področju, da bi imeli enotni delovni čas in skupno info točko, na kateri bi turisti prišli do potrebnih informacij o turistični ponudbi.

Na Zavodu za turizem Ptuj priznavajo, da je dostopnost turistične ponudbe zagotovo eden od ključnih predpogojev za uspešen razvoj destinacije. Kot so pojasnili, gre za eno od problematik, ki se je dobro zavedajo vsi turistični deležniki, tako iz javnega kot zasebnega turističnega sektorja, a je ta večplastna ter močno povezana s finančnimi in kadrovskimi viri. V času epidemije se je zaradi zmanjšanega obiska in posledično velikega izpada prihodkov problematika še zaostrila.

Na zavodu so zato v sodelovanju s turističnimi ponudniki k povečanju dostopnosti turistične ponudbe v času glavne turistične sezone pristopil z oblikovanjem tedenskega programa aktivnosti z vnaprej znanimi urniki odpiralnih časov in posameznih doživetij, s katerimi so tedensko nagovarjali goste namestitvenih objektov in druge obiskovalce.

Pester program Pokrajinskega muzeja Ptuj- Ormož

Tako je Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, ki sicer v osnovi opravlja javno službo s področja muzejske dejavnosti, skozi celotno poletno turistično sezono omogočal ogled III. Mitreja.

Ob tem pa enega od ključnih korakov k povečanju dostopnosti turistične ponudbe omogočata tudi digitalizacija in virtualizacija ogledov, ki potekata v sklopu različnih projektov zavoda. Pri tem omenjajo digitalizacijo kurenta, mestnega stolpa in gradu, pa tudi različnih zbirk in razstav na za to urejeni spletni strani pokrajinskega muzeja.

Hkrati na različne lokacije v sklopu projekta Deo Soli nameščajo QR kode, v načrtu pa imajo tudi vzpostavitev večjezičnega avdio vodnika po zbirkah na gradu. V prihodnje si želijo delovanje vseh akterjev na tem področju še bolj povezati ter z oblikovanjem različnih tematskih virtualnih vodstev obiskovalcem omogočiti dostop do ključnih turističnih znamenitosti mesta.

Trenutno zadeve z dostopnostjo rešujejo tako, da so zainteresiranim vodnikom, gre predvsem za tiste, ki redno vodijo skupine, omogočili dostop do turističnih znamenitosti, ki jih upravlja pokrajinski muzej. Ker je odgovornost na upravljavcu, je težko najti sistemsko rešitev, ki bi bila enakovredno dostopna vsem, saj celotno sodelovanje poteka na zaupanju, so še pojasnili na ptujskem zavodu za turizem.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img