Občani Spodnjega Podravja so z letošnjim letom dočakali začetek obratovanja dolgo pričakovane dežurne zobozdravstvene ambulante, ki jim bo poslej ob sobotah, nedeljah in praznikih v Zdravstvenem domu Ptuj na voljo med 8. in 12. uro. Denar so dale občine, saj je Ptuj ena od dveh mestnih občin, ki jima zdravstvena zavarovalnica ne pokriva stroškov.

Kateri domovi imajo dežurne zobozdravstvene službe?

Splošni dogovor med zavode, ki izvajajo dežurne zobozdravstvene službe, namreč uvršča zdravstvene domove v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Slovenj Gradcu in Kranju, ne pa tudi Velenja in Ptuja. Prebivalci spodnjega dela Podravja so zato doslej morali v primeru nujne potrebe po zobozdravniku v Maribor.

Na neenakost prebivalstva v primerjavi s tistimi v drugih delih Slovenije so že pred letom dni na seji ptujskega mestnega sveta opozorili svetniki Liste Andreja Čubša in predlagali, da zdravstveni dom ob posredovanju občine v prihodnje zagotovi dežurno službo med vikendom.

Zdravstveni dom Ptuj bo pridobil dežurno zobozdravstveno ambulanto.

Ker je ptujski zdravstveni dom v preteklosti zavarovalnico že leta neuspešno prosil za širitev programa, so se zdaj v regiji odločili za to, da lokalne skupnosti same pokrijejo nekaj manj kot 50.000 evrov, kolikor bo letno stalo izvajanje službe. Za občane občin, ki bodo prispevale po 0,55 evra na občana, bo storitev brezplačna.

Ambulanta namenjena nujnim stanjem

Kot poudarja direktorica zdravstvenega doma Metka Petek Uhan, je dežurna ambulanta namenjena nujnim stanjem, pri čemer je potrebno predhodno telefonsko naročilo. Med nujna stanja tako sodijo vnetje z oteklino in s tem povezano težje odpiranje ust, močan zobobol, pri katerem analgetik ne pomaga, krvavitev po puljenju zoba, ki se ne ustavi sama ter poškodbe zob.

V dežurno službo so vključili 13 razpoložljivih zobozdravnikov, ki so zaposleni pri njih, računajo pa tudi na koncesionarje na primarni ravni zobozdravstvene dejavnosti, saj je teh kar 20. Slednji v preteklosti temu niso bili naklonjeni, saj so prepričani, da je Maribor dovolj blizu, da dežurna ambulanta na Ptuju ni potrebna.

Direktorica zdravstvenega doma Ptuj, Metka Petek Uhan.(Foto: arhiv Net tV)

Za zdaj še brez dogovora z koncesionarji

Petek Uhanova za zdaj še nima informacij, ali je bil s koncesionarji dosežen kakšen dogovor, saj se z njimi pogovarjajo občine, ki so jim dodelile koncesijo, prepričana pa je, da se bodo vendarle tudi oni priključili v delo ambulante.

Ptujska občina je za delovanje dežurne službe letos v proračunu namenila 15.000 evrov, 6500 evrov prispeva ormoška, med tistimi, ki so dodali med 2200 in 3600 evrov pa so še občine Kidričevo, Videm, Majšperk, Markovci in Hajdina.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj