Na Ptuju dihajo katastrofalen zrak

 

Kot smo že poročali Ptujčani čakajo na avtocesto do Ormoža že 25 let. Ves ta čas mimo njihovih hiš vozijo kamioni in številni avtomobili, ki jih je vsak dan več. Posledično dihajo slab zrak in imajo slabše pogoje za življenje. Z novim letom je bila merilna postaja za kakovost zraka postavljena tudi v Spuhljo. Prvi rezultati za januar so bili katastrofalni – od 31 dni v prvem mesecu je bila dovoljena mejna vrednost presežena kar 17 dni.

Mejno preseganje vsak delovni dan

Kot je za Štajerski tednik pojasnil Andrej Čuš, ki je bil tudi pobudnik, da MO Ptuj naroči merilnik zraka, je mejno preseganje vrednosti dovoljeno 35-krat v koledarskem letu. Glede na število delovnih dni v januarju in vikend omejitve tovornega prometa se sklepa, da je dovoljena vrednost prekoračena vsak delovni dan

Tako je onesnažen zrak vzrok za nastanek številnih bolezni in skrajšuje življenjsko dobo ljudi. Glavni izvor onesnaženja z delci naj bi bil večinoma cestni promet, še posebej v urbanih središčih, v slabo prevetrenih kotlinah pa tudi izpusti iz kurilnih naprav ter industrijskih virov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj