Na Ptuju bo potekal 18. festival sodobne umetnosti Art Stays

 

Na Ptuju bo med 16. in 19. julijem potekal 18. festival sodobne umetnosti Art Stays. Festival prinaša vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov, letos pa bodo celoten program izvedli v štirih dneh, v katerem bo sodelovalo več kot 60 umetnikov iz Slovenije in tujine.

Vsebina programa festivala

Glavni del festivala tvori več kot deset razstavnih zvočnih projektov, ki se delijo na osrednjo razstavo v Galeriji mesta Ptuj in še na sedem razstav. Osrednja razstava nosi festivalski naslov No More Silence/Brez tišine, na njej pa pet večjih zvočnih instalacij razstavlja pet umetnikov: Robin Meier, Roberto Pugliese, Michele Spanghero, Alberto Tadielo in Hui Ye.

Vseeno pa festival ostaja vsebinsko in programsko enako močan, kot so si ga zamislili, tudi kljub logističnim in finančnim težavam, saj ga niso želeli klestiti. Zaradi koronavirusnih ukrepov so sestavili tri različne načrte izvedbe festivala glede na predvidene omejitve zbiranja. Tako so pripravljeni na omejitve do deset, 50 ali 500 oseb.

Začetek 16. julija

Festival se bo 16. julija dopoldan začel s poletno akademijo sodobne umetnosti in zvočno-likovnimi delavnicami za otroke, zvečer pa se bodo zvrstili avdio performans Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa, odprtje štirih razstav in koncert, na katerem bo Muzikačaka (Sara Korošec) predstavila nov album.

Doslej je Art Stays gostil že več kot 900 umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do del velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Ivan Navarro, Allora & Calzadilla, Hannah Collins in drugi.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj