Zadnja otoplitev povzroča skrbi tudi prirediteljem že 57. Zlate lisice, tradicionalnega tekmovanja alpskih smučark za svetovni pokal na Mariborskem Pohorju. Optimizem vzbuja vremenska napoved, ki konec tedna obljublja temperature pod lediščem in možnost priprave umetnega snega.

Obeti dobri, a se je vremensko stanje poslabšalo

Še pred tednom dni so bili obeti za tekmi 16. in 17. januarja dobri, že takrat pa so organizatorji napovedali, da potrebujejo dva hladna dneva, da pripravijo še preostale potrebne količine snega. Vremenski zasuk povzroča skrbi predvsem v spodnjem delu, kjer bo težko pripraviti potrebnih 40 cm snežne podlage. Toplo vreme in dež sta namreč odnesla del snežnih zalog, s tremi mrzlimi dnevi pa bi bila tekma lahko rešljiva.

“Imeli smo dež in precej visoke temperature, ki so nas spravljali v slabo voljo. Toda na vse že gledamo z več upanja. Napovedi za prihodnjih 15 dni namreč govorijo o tem, da prihaja nekaj snega, nato pa mrzlo in stabilno vreme. Proga je trenutno pripravljena do Trikotne jase, potrebujemo pa hladno vreme, da zasnežimo zadnji del, torej slalomsko progo,” v pogovoru s slovenskimi mediji upanja ne izgublja generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar.

Prestavitev snežne kontrole Fisa bi lahko bil ključen za izvedbo 57. Zlate lisice

Želja po prestavitvi snežne kontrole

Želja mariborskih prirediteljev je zdaj tudi prestavitev snežne kontrole, ki je napovedna za četrtek, saj realnih možnosti za pripravo proge do takrat ni, prav konec tedna pa naj bi se vreme spremenilo. Bržkone se bodo predstavniki Mednarodne smučarske zveze (Fis) v koronski sezoni prilagodili, saj je težko najti nadomestne prireditelje. “V resnici niti ni tako pomembno, kdaj res pridejo. Skupaj s Fisom moramo izdelati načrt za tekmo. Tudi oni podrobno spremljajo položaj na terenu in vremensko napoved. Tukaj gre za dogovor, ki ga moramo doseči skupaj,” pa je v zvezi s tem poudaril Mitja Dragšič.

Težave s snegom torej postajajo stalnica tekme v Mariboru. V zadnjih desetih letih so lisičke na Pohorju manjkale na petih prireditvah, nazadnje lani, ko so smučarke še enkrat več gostovale na Vitrancu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj