spot_img

Na podravskem spletnem srečanju o podpornem okolju podjetnikom

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Regionalna razvojna agencija za Podravje-Maribor je danes preko regijske točke Spot svetovanje za podporne institucije pripravila spletno srečanje podpornega podjetniškega okolja. Dogodek je bil namenjen predstavitvi podatkov o lanskem poslovanju podjetij v regiji ter predstavitvi pogojev in postopkov zaposlovanja in samozaposlovanja tujcev.

Kaj je ob tem dejal direktor RRA Podravje Uroš Rozman?

Kot je povedal direktor mariborske razvojne agencije Uroš Rozman, so z njenim preoblikovanjem v regionalno organizacijo ob začetku letošnjega leta začeli razmišljati še bolj povezovalno, česar si želijo tudi pri nadaljnjem razvoju podpornega okolja za podjetnike.

Napovedal je tudi skorajšnjo prenovitev Spot točke, za katero si želijo, da bi postala pomembno stičišče vseh podpornih inštitucij, ki bodo podjetnikom na voljo za čim bolj celovite podporne storitve. Ob tem bi si na agenciji želeli, da bi se še bolj povezali tudi s podpornim okoljem socialnega podjetništva in univerze.

Podravska razvojna agencija se je po njegovih besedah lotila tudi projekta mrežnega podjetniškega inkubatorja, kjer Rozman prav tako vidi veliko možnosti povezovanja in sodelovanja. Po njegovem gre za infrastrukturno podporo podjetništvu, zato bi v regiji želeli vzpostaviti čim več centrov, kjer bi zlasti mladi podjetniki imeli možnosti za svoj začetek.

Podravska podjetja, kljub epidemiji, v dobrem stanju

Podravska podjetja so glede na težke razmere v lanskem prvem letu pandemije po njeni oceni beležila relativno dobre rezultate, a je bilo pričakovati, da bodo prihodki v primerjavi z letom prej upadli. To se je tudi uresničilo in prodaja je bila za okoli šest odstotkov nižja, kar je prav tako nekje na nacionalnem povprečju.

“Šibkejše je bilo tudi izvozno gibanje, kjer je 3197 družb v tujino izvozilo za 3,8 milijarde evrov blaga in storitev, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej. Največ izvoza so beležila podjetja, ki delujejo na področju predelovalnih dejavnosti,” je še povedala predstavnica Ajpesa Andreja Rihter in dodala, da so regijska podjetja zaposlovala nekaj več kot 70.000 ljudi.

V nadaljevanju posveta so predstavniki zavoda za zaposlovanje udeležencem predstavili postopke in pogoje za izdajo enotnega dovoljenja ter za zaposlovanje tujcev, predstavniki Ajpesa pa omejitve in potrebna dokazila za registracijo podjetja.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img