Na novem sojenju nekdanjima prvima damama Probanke Romani Pajenk in Milani Lah zaradi domnevne poslovne goljufije so danes na mariborskem okrožnem sodišču spet zaslišali kot priči domnevno oškodovana podjetnika Srečka Šamperla in Mirana Igerca. Zaradi časovne oddaljenosti dogajanja, pa tudi zaradi pešanja spomina, nista povedala nič novega.

Oškodovana sta bila za okoli 1,5 milijona evrov

Kot izhaja iz obtožnice, naj bi obdolženi nekdanji članici uprave medtem že likvidirane Probanke zavedli omenjena dolgoletna komitenta banke s tem, da sta ju v prizadevanjih za odpravo kapitalske neustreznosti banke leta 2011 prepričali v nakup delnic z obljubo o poznejšem ponovnem odkupu ali nadaljnji prodaji. Omenjeni podjetji naj bi bili s tem oškodovani za okoli 1,5 milijona evrov.

Oba podjetnika sta danes vztrajala pri tem, kar sta doslej že večkrat povedala na sodišču. Šamperl je dejal, da nima kaj za dodati, saj mu pešata zdravje in spomin in zato ne želi podajati morebitnih napačnih navedb. “Mene je to ubilo. Ne morem več,” je dejal.

Milana Lah in Romana Pajenk.  FOTO: Slovenske novice

Romani Pajenk in Milani Lah na Okrožnem sodišču sodijo drugič 

Romana Pajenk in Milana Lah sta bili za poslovno goljufijo pred dobrima dvema letoma obsojeni vsaka na leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni, a sta uspeli s pritožbo na višjem sodišču, zato jima zdaj na mariborskem okrožnem sodišču sodijo znova.

Za poslovno goljufijo, s katero je bila pridobljena velika premoženjska korist ali nastala velika premoženjska škoda, je zagrožena kazen do deset let zapora.

Pajenkova in Lahova sta v omenjeni zadevi prvič sedli na zatožno klop leta 2015, ko jima je specializirano državno tožilstvo očitalo zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti, ki naj bi ga storili v okviru zagotavljanja kapitalske ustreznosti banke. Po več kot letu dni premora je tožilec spremenil obtožnico v kaznivo dejanje poslovne goljufije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj