V občini Kidričevo se je pred dobrim mesecem dni uradno začela gradnja 2×400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince. Projekt je energetska in infrastrukturna prioriteta skupnih interesov Evropske unije, katerega namen je povečanje medsebojnih povezav srednje Evrope, še posebej med Hrvaško, Madžarsko in Slovenijo.

Gradnjo daljnovoda Cirkovce–Pince bodo spremljale tudi arheološke raziskave na 31 lokacijah vzdolž celotne trase. Lokacije je določil Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je na trasi opravil predhodne arheološke raziskave.

Kot je izpostavil prvi mož Elesa Aleksander Mervar, bodo s projektom vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske ter povečali že omenjeno zanesljivost delovanja sistema. Župan občine Kidričevo Anton Leskovar pa poudarja, da je za tako majhno občino izrednega pomena realizirati tako pomemben mednarodno zasnovan projekt.

Projekt bo omogočil večjo integracijo trga v regiji in olajšal dostop do vzhodnih trgov z električno energijo, kar bo dolgoročno prineslo ugodnejše cene električne energije za slovenske odjemalce ter posledično dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in slovenskih izdelkov na svetovnih tržiščih. Pozitivno pa bo vplival tudi na lokalno skupnost v naselju Cirkovce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj