Na nujni seji sveta zavoda UKC Maribor razprava o domnevnem mobingu

0
30

Na nujni seji se bo v četrtek popoldne sestal svet Univerzitetnega kliničnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki je prejšnji teden ostal brez predsednika. Na njej bodo obravnavali tudi očitke o domnevnem mobingu nad zaposlenimi, ki opozarjajo na nepravilnosti v zavodu.

Predsednik Sveta zavoda UKC Jože Šabeder nepričakovano odstopil

Sejo je sklical namestnik predsednika sveta zavoda Mitja Hojs, saj je predsednik Jože Šabeder prejšnji teden presenetljivo odstopil z mesta predsednika in člana sveta zavoda, ki ga je kot predstavnik ustanovitelja, torej države, zasedal od maja lani.

Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da so prejeli le pisno izjavo o odstopu iz osebnih razlogov. “Po pridobitvi prijave ustreznega kandidata, ki bo izpolnjeval pogoje za imenovanje v svet zavoda, bo ustanovitelj predlagal novega člana sveta zavoda,” so dodali.

O razlogih za odstop Šabeder javno ne želi govoriti, po poročanju Televizije Slovenija pa sta v ozadju odstopa domnevno cepljenje posameznikov proti covidu-19 mimo vrste, ki naj bi ga bil deležen tudi Šabeder, ter mobing nad tremi zaposlenimi s strani ožjega vodstva UKC Maribor, ki so opozarjali na nepravilnosti. Del članov sveta zavoda naj bi zahteval razpravo na to temo, a je Šabeder to preprečil.

Svet zavoda bo zdaj vendarle razpravljal o tem, saj je obravnava mobinga, ki naj bi ga vodstvo UKC Maribor izvajalo nad zaposlenimi, na dnevnem redu četrtkove seje. Na tej točki bo seja zaprta za javnost, poročevalka pa je članica sveta zavoda Stanka Naterer, ki je tudi predlagala sklic nujne seje.

Prva redna seja sveta zavoda letos je bila predvidena 25. februarja, a jo je Šabeder kot takratni predsednik sveta zavoda odložil “do nadaljnjega”.

UKC Maribor v središču pozornosti javnosti tudi zaradi odkritja okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa

Ustreznost postopanja zdravnika naj bi razčistil upravno-epidemiološki nadzor, direktor kliničnega centra Vojko Flis pa je v pogovoru za Radio Maribor že povedal, da je zaposleni kršil interna navodila, ki so v veljavi od lani in zaposlenim ne dovoljujejo dela v drugih ustanovah.

Kot piše časnik Večer, je omenjeni zdravnik poleg operacij v Namibiji opravljal posege tudi v slovenski zasebni Kirurgiji Bitenc. Bolnika, ki ga je tam operiral decembra, je nato naročil na pregled v UKC Maribor 23. februarja. To je dan, ko je ta zdravnik po vrnitvi iz Afrike delal v ambulanti mariborskega kliničnega centra, ni pa še vedel, da je okužen.

Po poročanju TV Slovenija pa naj bi bil zaradi kršebnja internih pravil, razrešen z mesta namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo.

Razmere z covidom-19 se v UKC Maribor izboljšujejo

V UKC Maribor imajo sicer trenutno hospitaliziranih 111 bolnikbov s covidom-19, od tega je na intenzivnem zdravljenju le še 16 oseb. Zaposleni, ki so bili razporejeni na covid enote, se počasi vračajo na svoje oddelke, težava pa po besedah Flisa ostaja dejstvo, da so bolniki s covidom-19 nameščeni v intenzivni terapiji kirurške klinike, kar pomeni, da klinika za kirurgijo nima ustreznega števila postelj za druge bolnike. “Čakamo, da se epidemiološke razmere izboljšajo in se ta oddelek sprosti,” je povedal za Večer. Po njegovih besedah so kljub težkim razmeram v času epidemije opravili 80 odstotkov programa.

Skladno z izboljšanjem epidemioloških razmer, s čimer redno obratuje javni potniški promet, bo občina v ponedeljek vrnila v širšo javno uporabo parkirne površine na Taborski in Gorkega ulici, ki so bile od konca novembra lani namenjene samo zaposlenim v UKC Maribor. Parkirišča na Linhartovi ulici pa ostajajo rezervirana za zaposlene v kliničnem centru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here