Na mladih kmetih svet stoji

Mladi kmetje predstavljajo enega izmed najpomembnejših stebrov kmetijstva po vsem svetu in so nepogrešljivi člen za ohranjanje in prihodnji razvoj kmetijstva ter za poseljenost in obdelanost podeželja. V Sloveniji je mladih prevzemnikov manj kot šest odstotkov od okoli 70.000 kmetijskih gospodarstev. Ključno za razvoj slovenskega kmetijstva, za samooskrbo in varno hrano za prebivalstvo pa je gotovo spodbujanje mladih za kmetijstvo.

Na mladih kmetih stoji prihodnost slovenskega kmetijstva in naše hrane, saj imajo veliko znanja, so iznajdljivi, podjetni in uspešno krmarijo svoje nišne zgodbe.

EU je leta 2015 opravila raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 2 000 kmetov, mlajših od 40 let. Raziskava je pokazala, da se mladi kmetje pogosto soočajo s težavami, povezanimi z dostopom do zemlje za nakup ali najem.

Mladi prevzemniki kmetij z inovativnimi pristopi slovenskemu kmetijstvu dajejo nov zagon, lokalnim proizvodom pa prinašajo dodano vrednost in povečujejo njihovo konkurenčnost, ki se je številni v Sloveniji premalo zavedajo.

Kaj mladim prinaša nova skupna kmetijska politika in kako nujen je njihov doprinos k razvoju novih kmetijskih trendov pa ne zamudite v današnji oddaji Bogastvo zemlje, kjer smo se pogovarjali s predsednico Zveze podeželske mladine Slovenije Anjo Mager.

video novice

00:03:42
00:02:58
00:04:09
00:03:32

Dan, ko mošt postane vino

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj