Na sojenju atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu delavcu Borisu Špesu, ki se morata na mariborskem sodišču zagovarjati zaradi domnevnega prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, še vedno čakajo na nastop ključne priče Danijele Kuna. Zaenkrat je predvideno, da jo bodo zaslišali prek video povezave 29. aprila.

Ponovna glavna obravnava

Ker je od zadnjega naroka v tej zadevi minilo več kot tri mesece, je morala glavna obravnava na mariborskem okrožnem sodišču danes znova steči. Obramba obdolženih je znova predlagala izključitev javnosti, a je sodnica Simona Murko ponovno ocenila, da ni utemeljenih razlogov za to.

Šalamun in Špes se tudi tokrat nista zagovarjala oz. izjasnila o krivdi. Ponovila sta, da bosta svoj zagovor podala po zaslišanju Danijele Kuna.

Ta je bila na mariborsko sodišče že večkrat vabljena, a zaradi epidemioloških razmer in dejstva, da se nahaja v Bosni in Hercegovini, njenega zaslišanja še ni bilo mogoče izvesti. Sodnica je danes pojasnila, da je zaenkrat dogovor, da se to zaslišanje izvede prek video konference 29. aprila.

Suspendirana Danijela Kuna

Hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa bila zaradi dopinga suspendirana, je avstrijskim varnostnim organom povedala, da je prepovedane snovi prejela ob posredovanju trenerja Šalamuna od Špesa, ki je takrat delal na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Za več odmerkov, ki naj bi ji ga vbrizgali na zasebnih naslovih v Mariboru in Zagrebu, naj bi plačala skupno 600 evrov.

Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila 2018, ko so kriminalisti pridržali Šalamuna in Špesa. Nato sta bila najprej priprta, do konca februarja 2019 pa v hišnem priporu. Oba sta se bolj ali manj z molkom branila že v preiskavi.

Kriminalisti, ki so izvajali preiskavo tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, so jima pripisali, da sta v letih 2017 in 2018 na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. S snovmi naj bi osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlebte.

Čeprav so sumili, da je Špes, ki je medtem službo že izgubil, zdravila za prodajo na črnem trgu kradel iz bolnišnice, izredni strokovni nadzor v UKC Maribor ni razkril nepravilnosti v ravnanju z zdravili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj