Na Irskem sproščajo ukrepe

Na Irskem se je z današnjim dnem končala delna ustavitev javnega življenja zaradi epidemije covida-19. Irska je javno življenje zaustavila 22. oktobra in bila tako prva država v Evropi, ki se je odločila za ta korak.

Danes vrata odpirajo vse trgovine z nenujnim blagom in storitve, kot so frizerji. Odpirajo se tudi muzeji, knjižnice in športne ustanove, dovoljeni so verski obredi. Že ta konec tedna bodo Irci lahko znova obiskali restavracije, medtem ko lokali brez hrane ostajajo zaprti. Od danes sicer na Irskem velja tudi priporočilo o nošenju zaščitnih mask na prostem, kjer je veliko ljudi.

Za božično-novoletne praznike bodo ukrepe dodatno zrahljali. Od 18. decembra do 6. januarja bodo dovolili državljanom, da potujejo po državi. Poleg tega bo dovoljeno druženje do treh gospodinjstev.

Do konca novembra potrdili več kot 72.000 okužb

Na Irskem so sicer do 30.11.2020 potrdili skupaj 72.238 okužb z novim koronavirusom, bolnišnično oskrbo je potrebovalo 5.544 bolnikov, na intenzivne oddelke so sprejeli 619 bolnikov. Od začetka epidemije je umrlo 2.053 bolnikov s covidom, med njimi tudi 8 zdravstvenih delavcev. Smrtne žrtve so bile stare med 17 in 105 leti, povprečna starost smrtnih žrtev pa je bila 81 let.

Največja žarišča okužb na Irskem predstavljajo zasebna druženja, socialno-varstveni zavodi, bolnišnice in delovna mesta.

Umirajo pretežno tisti s pridruženimi stanji

Med vsemi potrjenimi smrtnimi primeri so v več kot 93 odstotkih umirali bolniki, ki so imeli poleg okužbe s covid-19 še druge pridružene bolezni. Kot najbolj smrtonosne so se izkazale kronične bolezni srca (43,9% odstotka smrtnih žrtev), kronične nevrološke bolezni (34,6%), visok krvni pritisk (20,1%), kronične respiratorne bolezni, sladkorna bolezen, rak in bolezni ledvic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj