spot_img

Na Dunaju brezplačni vrtci in celodnevne šole

V zadnjem tednu

 

Od letošnjega septembra dalje bodo vse javne celodnevne šole na Dunaju brezplačne, vključno s kosilom. Starši bodo s tem prihranili 180 evrov na mesec, mesto pa bo za ta ukrep namenilo 40 milijonov letno. Poleg tega so tako javni kot zasebni vrtci v avstrijski prestolnici že deset let brezplačni.

Mesto po novem plačalo strošek šolanja

Na Dunaju bo v prihodnjem šolskem letu 63 osnovnih in sedem srednjih šol ponujalo celodnevno obliko šolanja. To pomeni, da se za razliko od popoldanskega varstva preko celega dneva izmenjujejo pouk, samostojno učenje in prostočasne dejavnosti. Doslej so morali starši otrok, ki so bili vključeni v celodnevni program, mesečno plačevati 180 evrov, z novim šolskim letom pa bo tako strošek šole kot tudi kosila prevzelo mesto. Starši bodo glede na potrebe doplačali le za dodatno podaljšano varstvo od 15.30 dalje ter za dodatno malico. Socialno ogroženi so oproščeni tudi teh doplačil.

 

»Na ta način presegamo socialne razlike in vsem otrokom zagotavljamo enake pogoje,« je poudaril dunajski minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky. »Celodnevna oblika šolanja je pedagoško najboljša oblika za otroke, saj je pri tem šolski dan jasno in smiselno strukturiran. Potek dneva sledi izmenjavanju učnih in prostočasnih dejavnosti, ki omogočajo skoncentrirano delo, dopuščajo pa tudi mir in ustvarjalnost. Tudi socialni status staršev v celodnevnih šolah nima tako velikega pomena, saj ni pomembno, ali ima doma otrok svojo sobo in računalnik,« še dodaja Czernohorszky.

Že deset let brezplačni vrtci

Ponudba celodnevnih šol se na Dunaju stalno povečuje. Z novogradnjami, prenovami in širitvami bodo vsako leto odprli še dodatnih deset lokacij s celodnevnim programom. Do leta 2025 naj bi celodnevno obliko šolanja ponujalo že 120 šol.

Poleg tega so v avstrijski prestolnici že deset let brezplačni tudi vrtci, tako javni kot zasebni. Starši doplačajo le 65 evrov mesečno za prehrano in še za morebitne dodatne storitve, kot so na primer daljši odpiralni čas ali posebne pedagoške vsebine.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel