Zimske temperature, sneg in slana v začetku aprila so sive lase povzročili tudi čebelarjem. Če je še pred dvema tednoma kazalo, da smo končno zakorakali v pomlad, je nenaden zimski preobrat prinesel mraz, ki je prizadel tudi rastline in živali. Med slednjimi so zaradi zimskih temperatur še posebej izpostavljene čebele.

Izrazito nizke temperature, ki smo jih v zadnjih dneh izmerili po državi, so najnižje aprilske temperature v zadnjih sedemdesetih letih. S temperaturnimi ekstremi, ki so nenavadni celo za marec, je polarno mrzel začetek aprila prizadel tudi naravo. Med živalskimi vrstami, ki jim vremenski preobrat v zadnjih dneh nikakor ni koristil, so tudi čebele.

Čebele so sicer odporne na zimo. Prezimujejo v tako imenovanih zimskih gručah, svoje aktivnosti in porabo hrane pa zmanjšajo na minimum. Kako uspešna bo čebelja družina pri prezimovanju je odvisno od njene številčnosti, količine hrane, ki je na voljo in splošnega zdravstvenega stanja družine. Problem za čebele se pojavi, ko pride do ekstremnih temperaturnih nihanj.

Z nastopom toplejših pomladnih dni so čebele postale aktivnejše. Njihov razvoj in nabiranje hrane so ekstremno nizke temperature sedaj ostro presekale.

V dneh ko je v naravi zaradi pozebe in snežne odeje manj hrane, lahko čebelam vsaj nekoliko pomagamo, da bodo lažje preživele do naslednje paše. S temi vremenskimi nevšečnostmi je nekaj več negotovosti tudi pri napovedi letošnje letine. Čebelarji sicer upajo, da izpad ne bo prevelik. Zadovoljni bi bili že s podobno količino medu, kot so ga iztočili lani.

Vremenska napoved v prihodnjih dneh napoveduje vsaj še nekaj dni, ko se bodo temperature ponoči približale ledišču, zato je pred čebelami in čebelarji še nekaj negotovih dni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj